«Eirobarometrs»: Latvijā smēķē 30% iedzīvotāju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/mondi

Latvijā smēķē 30% iedzīvotāju, liecina Eiropas Komisijas (EK) «Eirobarometra» pētījuma dati par eiropiešu attieksmi pret tabaku. Latvijā 40% smēķētāju ir vecuma grupā no 25 līdz 39 gadiem. Vien puse jeb 49% Latvijas iedzīvotāju nekad nav smēķējuši.

«Eirobarometra» pētījumā atklāts, ka, neskatoties uz kopējo smēķētāju skaita samazināšanos, joprojām smēķē 26% Eiropas iedzīvotāju.

Vidējais vecums smēķēšanas sākšanai kopš 2012.gada palicis nemainīgs - 17,6 gadi. Vairāk nekā puse jeb 59% respondentu ir mēģinājuši atmest smēķēšanu, no viņiem pēdējā gada laikā - 19%.

Kopumā Eiropā pēdējo divu gadu laikā par 2% ir samazinājies smēķētāju skaits, turklāt jauniešu vidū vecumā no 15 līdz 24 gadiem smēķētāju skaits sarucis par 4%.

Tabakas patēriņš Eiropas valstīs atšķiras - zemākais tas ir Zviedrijā (11%) un Somijā (19%), bet augstākais - Grieķijā (38%) un Bulgārijā (35), secināts šodien publicētajā pētījumā.

«Eirobarometra» pētījums liecina, ka palielinājies to iedzīvotāju skaits, kuri pamēģinājuši smēķēt elektroniskās cigaretes - no 7% 2012.gadā līdz 12% 2014.gadā. Lielākā daļa jeb 67% respondentu atzīst, ka tās ir mēģinājuši, lai samazinātu vai atmestu smēķēšanu. Turklāt tikai 14% elektronisko cigarešu lietotāju spēja atmest smēķēšanu, tādējādi apstiprinot, ka tas nav efektīvākais veids smēķēšanas pārtraukšanai.

Šogad, atzīmējot Pasaules Veselības organizācijas «Dienu bez tabakas», kas notiks 31.maijā, EK kampaņas «Beidz smēķēt, sāc augstāk mērķēt!» laikā aicina iedzīvotājus sociālajos tīklos dalīties ar patīkamāko mirkli bez smēķēšanas, pievienojot mirkļbirku #BecomeUnstoppable.

«Eirobarometra» pētījums par eiropiešu attieksmi pret tabaku sagatavots, atzīmējot ikgadējo Pasaules dienu bez tabakas («World No Tobacco Day»).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu