Ādažu militārajā bāzē aiztur divus Krievijas nacionālboļševikus ar skrejlapām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Facebook.com/Vladimirs Lindermans

Ādažu militārajā bāzē šodien nelikumīgi iekļuvuši divi Krievijas pilsoņi, kuri aizturēti un pie kuriem atrastas skrejlapas angļu valodā, informēja Aizsardzības ministrija. Atbildību par notikušo uzņēmusies kādreizējās neofašistiskās Krievijas Nacionālboļševiku partijas (NBP) pēctece - partija «Cita Krievija».

Šodien ap plkst.11.40 Ādažu bāzes apsardze, kuru nodrošina Zemessardzes personālsastāvs, aizturēja divas personas, kuras uz neilgu laiku bija nesakcionēti iekļuvušas bāzes teritorijā.

Personas aizturētas ierindas laukumā netālu no vietas, kur tās ar kāpņu palīdzību bija pārlekušas bāzes žogam, lai nesakcionēti iekļūtu bāzes teritorijā. Pie viņiem atrastas skrejlapas angļu valodā. Nacionālboļševiku izplatītajos fotoattēlos redzams, ka

viņi žogu šķērsojuši, turot rokās lielu karogu Georga lentes krāsās.

Bāzē šīs personas paspējušas uzkavēties neilgu laiku, tāpēc neesot paspējušas izplatīt skrejlapas savu nolūku īstenošanai.

Krievijas nacionālboļševiki pār sētu rāpjas Ādažu poligona teritorijā
Krievijas nacionālboļševiki pār sētu rāpjas Ādažu poligona teritorijā Foto: Facebook.com/Vladimirs Lindermans

Aizturētās personas nodotas tiesībsargājošajām iestādēm. Bruņotie spēki skaidro notikušā apstākļus. Aizsardzības ministrija nesniedz informāciju, kas bija rakstīts skrejlapās.

Incidents noticis laikā, kad Ādažos sākušās starptautiskas mācības «Saber Strike 2015».

«Mēs, Krievijas pilsoņi, nacionālboļševiki, šodien veicām mierīgu uzbrukumu Ādažu bāzei, kur izvietoti amerikāņu spēki. Mums izdevās ieiet bāzes teritorijā un pacelt Georga lentes krāsu karogu, kas simbolizē uzvaru. Šeit šobrīd notiek lielas NATO starptautiskās mācības «Saber Strike 2015», visur ir patruļas, karavīru un bruņutehnikas kustība, taču tas netraucēja mums nokļūt līdz pašam mācību štābam,» teikts Eduarda Ļimonova vadītās partijas paziņojumā. Apgalvojumi par drošības pasākumiem Ādažu bāzes apkārtnē gan ir stipri pārspīlēti, jo nekādas īpašas patruļas tur nav manāmas un

cilvēku pārvietošanās pat gar pašu bāzes žogu nekādi nav ierobežota.
Akcijas mērķis bijis izteikt protestu pret NATO paplašināšanos, pastāvīgu alianses bāzu izvietošanu Baltijā

un pret Krieviju vērstu raķešu izvietošanu Eiropā, paziņojusi partija. «Mēs, Krievijas pilsoņi, šīs darbības uzskatām par tiešu draudu mūsu valstij. Mēs pieprasām, lai amerikāņu karotāji izvāktos no Baltijas valstīm, bet vēl labāk - vispār no Eiropas. Mūsu akcijai ir mierīgs, brīdinošs raksturs. Taču ASV ir jāzina, ka krievi nepacietīs militāru šantāžu un draudus,» teikts partijas paziņojumā.

Pagaidām nav skaidrs, kāda atbildība draud diviem Krievijas nacionālboļševikiem, kuri šodien pārrāpās pāri sētai un iekļuva Ādažu militārajā bāzē. Drošības policija apstiprināja, ka tā šobrīd ir iesaistīta notikušā incidenta apstākļu noskaidrošanā, taču no plašākiem komentāriem pagaidām atturas, tostarp netiek atklāts, kur šobrīd atrodas abi pārkāpēji.

Likums paredz, ka personu var aizturēt uz 48 stundām. Krimināllikumā nav paredzēta atbildība par nesankcionētu iekļūšanu militārajos objektos, savukārt Administratīvo pārkāpumu kodekss par patvaļīgu iekļūšanu militārajos objektos vai militārās policijas apsargājamās teritorijās paredz brīdinājumu vai naudas sodu līdz 70 eiro.

Aizsardzības ministrija komentārus par notikušo pašlaik nesniedz.

Tikmēr nacionālboļševiks Vladimirs Lindermans jau paspējis paust atbalstu šo divu Krievijas pilsoņu akcijai, nelikumīgi iekļūstot Ādažu militārajā bāzē, uzsverot - ja Latvijas iedzīvotāji nav spējīgi veikt šādas protesta akcijas pret NATO militāro spēku klātbūtni, tad tikai apsveicami, ja to dara krievi.

Lindermans aģentūrai LETA atklāja, ka

aizturētie vīrieši esot no Voroņežas. To Lindermanam atklājuši viņa sadarbības partneri Maskavā.

Runājot par to, vai šādas nesankcionētas akcijas var ietekmēt abu valstu attiecības, Lindermans pauda pārliecību, ka tās jau ir saspringtas. Viņš norādīja, ka Krievijas iedzīvotāji jūtas neomulīgi, ja pie šīs valsts robežām koncentrējas militārie spēki, kuru atrašanās šajās vietās iepriekš nav tikusi atrunāta.

Rīt, 11.jūnijā, Ādažu bāzē paredzēta mācību «Saber Strike 2015» mediju un viesu diena, kurā piedalīsies aizsardzības ministrs un jaunievēlētais Valsts prezidents Raimonds Vējonis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube, kā arī NATO spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Filips Brīdlovs, Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā komandieris ģenerālis Hanss Lotārs Domroze, ASV armijas Eiropā komandieris ģenerālleitnants Frederiks Bens Hodžs, mācību vadītāji ģenerālmajors Marks Makvīns un ģenerālmajors Almants Leika.

Mediju dienu apmeklēs arī Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris ģenerālleitnants Riho Terrass, Lietuvas bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Jons Vītauts Žuks, Somijas Sauszemes spēku komandieris ģenerālleitnants Sepo Toivonens, Norvēģijas Sauszemes spēku komandieris ģenerālmajors Rūne Jākobsens un Mičiganas pavalsts Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Gregorijs Vadnaiss.

Jau ziņots, ka no 8. līdz 19.jūnijam Baltijas valstīs un Polijā norisināsies militārās mācības «Saber Strike», kurās piedalīsies vairāk nekā 6000 karavīru no Kanādas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Slovēnijas, Lielbritānijas un ASV.

Ādažu poligonā un tam pieguļošajā teritorijā norisināsies mācību lauka taktiskais vingrinājums, kurā piedalīsies vairāk nekā 1000 karavīru no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, kā arī ASV, Lielbritānijas un Somijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu