Autostāvvietas uzraugi Centrāltirgū klientiem neizdod čekus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējo gadu laikā gandrīz visas Rīgas centra autostāvvietas modernizētas un aprīkotas ar mūsdienīgiem maksas automātiem, dažos norēķināties var arī ar kredītkartēm. Taču pie Centrāltirgus maksāšanas kārtība palikusi kā deviņdesmitajos - stāvvietu uzrauga vīri zaļās vestēs, iekasē 1,50 eiro par stundu, un, kā norāda vairāki klienti, bieži neizdod čekus, svētdien vēstīja TV3 raidījums «Nekā personīga».

Gandrīz 10 gadus dome un tirgus vadība sola izmaiņas, bet gadu no gada vienai privātfirmai izdodas noslēgt nomas līgumu ar Centrāltirgu par šo Rīgas centra ielu izmantošanu peļņas gūšanai. Arī

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) veiktās pārbaudēs secināts, ka klientu sūdzības par čeku nedošanu ir bez pamata.

Pie Centrāltirgus, tieši iepretim Rīgas mēra Nila Ušakova partijas «Saskaņa» birojam, autostāvvietās abpus tramvaja sliedēm un gar vairākiem paviljoniem saimnieko «vīri zaļās vestēs». No agra rīta līdz vēlai pēcpusdienai brīvu vietu, kur novietot auto, atrast ir pagrūti - klientu plūsma ir pamatīga un pieci seši uzraugi ne mirkli nestāv bez darba. Pirmā stunda stāvvietā maksā 1,50 eiro, un visi norēķini notiek ar skaidru naudu.

Daudzi Centrāltirgus apmeklētāji sūdzējušies, ka pārsvarā tikai krievu valodā runājošie stāvvietas uzraugi bieži iekasē naudu, bet čekus no kabatas izmēra kases aparātiem neizdod vai arī izdod tikai pēc tam, kad klienti to uzstājīgi pieprasa. To apliecina arī žurnālistu novērotais, bet uzraugi, kas šādi rīkojas, kameras priekšā to noliedz.

«Zaļie vīriņi» Centrāltirgū darbojas jau kopš deviņdesmitajiem gadiem. Rīgas dome, kad to vadīja no LNNK ievēlētais Māris Purgailis, 1995.gadā zemi starp Pilsētas kanālu, Daugavas krastmalu, Turgeņeva un Gogoļa ielu uz 50 gadiem nodeva AS «Rīgas Centrāltirgus». Domes lēmums atļauj ne tikai saimniekot paviljonos, būvēt kioskus, bet arī izmantot uz ielas esošās stāvvietas; arī tās iznomāt tālāk. Tā jau 20 gadus Centrāltirgus vadība nolēmusi, ka saimnieciski izdevīgāk ir nevis iekasēt naudu pašiem, bet zemi nodot privātfirmām.

RPAS «Rīgas Centrāltirgus» valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs saka, ka

čeku neizsniegšana esot «ne tikai slikti, bet arī pārkāpums».

«Katram ir jāsaņem apstiprinājums, ka viņš ir pakalpojumu saņēmis. (..) Ja no jums vai no cilvēkiem saņemsim iesniegumu, tad par to nekavējoties informēsim VID,» stāsta Abramovs.

Šobrīd stāvvietā saimnieko SIA «Veiss U2». Vietu skaits, ko stāvlaukumos apsaimnieko privātfirma, nav mazs - virs 250. Sadalot «SIA VEISS U2» uzrādīto pagājušā gada apgrozījumu pa dienām, var secināt, ka

vīriņi zaļajās vestēs dienā oficiāli no vienas stāvlaukuma vietas iekasē 2,39 eiro.

Raidījums norāda, ka 2014.gada apgrozījums ir 218 885 eiro jeb 599 eiro dienā, jeb 2,39 eiro dienā par katru no 250 stāvvietām. Ja ņem vērā, ka firmai Rīgas centrā ir vēl viena stāvvieta, tad ieņēmumi no Centrāltirgus sanāk vēl mazāki.

Pie SIA «Veiss U2» biroja sastaptā firmas direktore noliedz, ka viņas darbinieki krāptos, neizdotu čekus un šādi palīdzētu firmai neuzrādīt visu peļņu. Nesen pārbaudes veicis VID un nekādi pārkāpumi neesot atklāti.

SIA VEISS U2 direktora vietas izpildītāja Kitija Deržaveca saka, ka par čeku nedošanu neko nezinot: «Es domāju, ka nē. Mēs varbūt nevaram tik konkrēti izkontrolēt, bet, cik man ir iespējams, es vienmēr kontrolēju un cenšos, lai tā nebūtu. Un puiši arī ir nobrīdināti, ka tā nevarētu būt. Es nezinu – godīgi pateikšu... Mēs cenšamies atbildīgi attiekties pret to visu.»

Pēdējais līgums ar tirgu slēgts 2014.gadā uz laiku līdz šā gada 31.decembrim. Interese par konkursu neesot bijusi liela - pieteikusies viena firma, kas arī uzvarēja. Abramovs saka, ka konkurss izsludināts Centrāltirgus portālā, kā arī nekustamo īpašumu iznomāšanas portālā, kas ir valsts un pašvaldības kapitālsabiedrībām, un ikviena firma varot pieteikties.

Citas firmas, kas arī nodarbojas ar stāvvietu biznesu, šo konkursu «nav pamanījušas».

Tieši pie Spīķeriem stāvlaukums ir skandināvu uzņēmumam «EuroPark». Tā valdes loceklis «Nekā personīga» norādīja, ka uzņēmums labprāt būtu pieteicies uz iespēju strādāt Centrāltirgus teritorijā, bet šāda informācija nebija pieejama.

Centrāltirgus nav vienīgā vieta, kur rosās vīri zaļajās vestēs, - viņi saimnieko arī Antenas ielā pie CSDD. Daļa ielas aprīkota ar «Rīgas satiksmes» automātiem, bet daļu uzrauga kungi zaļās vestēs, jo zeme, ieskaitot ielu, pieder privātīpašniekiem.

1976.gadā vietā, kur atradās pļava, izbūvēja Antenas ielu. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas zemes izdalīja agrākajiem saimniekiem un viņu mantiniekiem. 1998.gadā ar tiesas spriedumu par īpašnieku kļuva Irēna Milda Zvejniece. Pēc pieciem gadiem zemi no kundzes par nieka 3592 latiem nopirka alkohola vairumtirdzniecības firma SIA «L.I.O.N. & KO». 2006.gadā jau par 120 000 latu to pārpirka zemes pašreizējais īpašnieks - SIA IVP. Tajā darbojas tie paši SIA «L.I.O.N. & KO» akcionāri. Pašlaik dzīvoklī Zolitūdē reģistrētajā firmā palicis tikai viens īpašnieks – miljonāru sarakstos atrodamais Vasilijs Astašenkovs.

Saimniekošana autostāvlaukumā nodota citai firmai - SIA AVL COMPANY, kas reģistrēta kādā dzīvoklī Aglonas ielā. Dzīvokļa saimnieks esot firmas īpašnieces radinieks, kas tikai izlīdzējis ar savu adreses izmantošanu.

CSDD piedāvājusi firmai zemi atpirkt, tomēr prasītā cena bijusi divreiz augstāka, nekā to novērtējis vērtētājs. Direkcija nolēmusi ar privāto zemes īpašnieku vairs nestrīdēties, bet būvēt jaunu daudzstāvu stāvvietu. «Protams, ka mēs neesam apmierināti ar to, kas notiek un esam darījuši arī visu, lai tās darbības ierobežotu iespēju robežās, jo sākotnēji, kad viņi sāka saimniekot šajās zaļajās vestītēs,

viņiem tie privātīpašnieku gājieni bija dažnedažādi. Ne tik vien čeku nedošana, bet arī mašīnu apskādēšana,»

norāda CSDD pārstāve Ieva Bērziņa.

Viens no Rīgas domes opozīcijas deputātiem Andris Lācis jau vairākus gadus pēta stāvlaukumu biznesu Rīgā. Viņaprāt, vīrus zaļajās vestēs var izskaust, ieviešot vienotu kartību kā stāvlaukumos Rīgā iekasēt samaksu no klientiem. Līdz šim to neesot izdevies izdarīt.

«Rīgai nav bijusi vēlme sakārtot šo jautājumu, tas ir viennozīmīgi.

(..) Sakārtošanas tēma ir elementāra. Saistošie noteikumi par naudas iekasēšanas principiem – kādā veidā tas tiek darīts, kurās vietās tas tiek darīts, kāpēc tas tiek darīts. Un uz priekšu. Saistošie noteikumi ir visiem saistoši. Šobrīd pie varas ir «Saskaņas centrs», kas ir lielā, stabilā vairākumā, un blakus ir viņu «Saskaņas centra» birojs, es domāju, ka jautājums, ceru, ka tiks kādreiz... Ka arī šai vietai Rīgas pilsēta kādreiz pieķersies,» uzskata Lācis.

Rīgas mērs TV3 solīja, ka pēc šā gada decembra, kad beigsies Centrāltirgus slēgtais līgums par ielu izmantošanu ar šo īpaši ieredzēto privātfirmu, tirgus stāvvietas nodos «Rīgas satiksmei» un tur uzstādīs maksas automātus. Tiesa gan, šis uzņēmums tirgus teritorijā spējis noturēties jau kopš deviņdesmitajiem un to šo gadu laikā tā arī nav skārušas nekādas Rīgas domes solītās izmaiņas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu