Rēzeknes dome atbalsta deputātu tuvinieku vadītu biedrību

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rēzeknes pilsētas dome sniedz atbalstu nevalstiskām organizācijām, tām kopumā pārskaitot vidēji līdz 20 000 eiro gadā, taču vismaz vienu no šīm biedrībām dome atbalsta dāsnāk nekā pārējās, svētdien ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums «De facto». Turklāt divas tās amatpersonas ir domes deputātu tuvi radinieki. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sola šo informāciju izvērtēt, lai lemtu par nepieciešamību sākt pārbaudi.

Rēzeknes pilsētas dome aprīļa beigās pieņēma lēmumu izmaksāt vienreizējos pabalstus biedrības «RRO LAKCA» 81 biedram. Katram 50 eiro jeb kopumā vairāk nekā 4000. Tas ir atbalsts Otrā pasaules kara dalībniekiem. Šādu pabalstu dome viņiem sniedz katru gadu, turklāt pērn daļa atbalstu saņēmusi divreiz.

Starp biedrības «RRO LAKCA» amatpersonām ir gan domes deputāta Aleksandra Irišina sieva, gan domes priekšsēdētāja Aleksandra Bartaševiča tēvs Anatolijs. Abi deputāti ir balsojuši par finansējuma piešķiršanu biedrībai. Lai arī radiniekiem pabalsti nav izmaksāti, taču ar domes atbalstu biedrība organizē pasākumus un tiek uzturēta.

«Biedrība nav mans tēvs. Bet naudu saņem biedrība un biedri. Daži. Bet mans tēvs nekādu labumu nesaņem,» raidījumam «De facto» saka Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs.

Par šo faktu KNAB pārbaudi nav veicis, taču šobrīd sākta informācijas izvērtēšana, lai lemtu par nepieciešamību to uzsākt.

Šogad atbalsta saņēmēju ir pat vairāk nekā gadu iepriekš. Viens skaidrojums saistīts ar to, ka veterāni pārreģistrējas uz Rēzekni, lai saņemtu īpašo pabalstu. Cits – ka paplašināts saņēmēju loks. Uz to norāda arī fakts, ka starp atbalstītajiem ir cilvēki, kuri kara laikā vien piedzimuši. Biedrības pārstāvji neatrada iespēju sniegt interviju «De facto» saistībā ar saņemto atbalstu. Biedrības «RRO Lakca» amatpersona Nataļja Irišina telefoniski norādīja: lai sniegtu interviju nepieciešams sasaukt sapulci un parunāt ar veterāniem, jo viņa «tādas lietas nerisina».

Deputātu lēmumā par 50 eiro piešķiršanu citēti biedrības mērķi, tostarp – atbalsts ne tikai kara veterāniem, bet arī tiem, kuri pārcietuši Ļeņingradas blokādi vai bijuši vācu koncentrācijas nometnēs.

Biedrība atbalsta arī «darba veterānus, kuri kara gados varonīgi strādājuši tautsaimniecībā».
Citiem karā iesaistītajiem šāds atbalsts netiek.

Rēzeknes domes priekšsēdētājs neuzskata, ka domes attieksme ir nevienlīdzīga. Gluži pretēji. «Ir ļoti dīvaini, ka Latvija dala veterānus (..) Atbalsta vairāk tos, kuri karoja Hitlera pusē. Represētie vairāk karoja fašistu pusē..,» raidījumam saka Bartaševičs.

Rēzeknes dome reizi gadā izsniedz pabalstu arī represēto kluba biedriem, taču tie ir ne 50, bet 15 eiro. Dome sedz arī biedrības regulāros izdevumus, tomēr atbalsts ir salīdzinoši mazāks.

Cik lielam būt atbalstam – to izlemj domes deputāti.

Sociālais dienests ir tas, kas izvērtē Rēzeknes domē pieteiktos nevalstisko organizāciju lūgumus pēc palīdzības un tālāk sniedz rekomendācijas par atbalstu. Taču īpašie pieprasījumi tiek skatīti uzreiz, tieši domē.

Dienesta ziņā paliek pārliecināties, vai pabalsta saņēmēji ir deklarēti Rēzeknē, kā arī par viņu piederību noteiktajai grupai.

Otrā pasaules kara veterānu statuss visbiežāk tiek pieņemts, vadoties pēc Krievijas Federācijas izsniegtiem dokumentiem.

Rēzeknē regulāru atbalstu prasa un saņem 15 organizācijas. Taču

tieši «RRO Lakca» ir biedrība, kas saņēmusi vislielāko atbalstu.

Pēdējo sešu gadu laikā no Rēzeknes domes kabatas tai un tās biedriem tērēts vairāk nekā 32 000 eiro, Politiski represēto klubam - ap 12 000 eiro un Rēzeknes māmiņu klubam – ap 10 500 eiro.

Biedrība «RRO Lakca» izveidota 2006.gadā, atdalot to no «Latvijas antihitleriskās koalīcijas cīnītāju asociācijas». Taču tās pirmie pārskati iesniegti trīs gadus vēlāk. Tas liek pieņemt, ka biedrība aktīvi sākusi darboties līdz ar Bartaševiča kļūšanu par Rēzeknes domes priekšsēdētāju. Arī vienīgais uzrādītais ziedojums pagājušajā gadā biedrībai bijusi būvkompānija «Latgalija», kas pieder Bartaševiču ģimenei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu