Saeimas komisija tomēr vienojas par iespējamo kompromisu pensiju pārrēķināšanai no nākamā gada

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija galīgajā lasījumā atbalstītājos grozījumos likumā par valsts pensijām tomēr iekļāva normu, kas paredz sākt pārrēķināt pensijas no nākamā gada, lai novērstu negatīva kapitāla indeksa ietekmi uz to apmēru.

Saeima šo likumprojektu galīgajā lasījumā izskatīs rīt. Komisijas atbalstītais priekšlikums paredz, ka pensijas tiks pārrēķinātas no nākamā gada, bet konkrētos gados pārskatāmās pensijas un pārskatīšanas nosacījumi tiek noteikti ikgadējā valsts budžeta likumā un vidējā termiņa budžeta ietvara likumā, izvērojot valsts budžeta iespējas.

Opozīcijas deputāts Andrejs Klementjevs (S) uzsver, ka pēc opozīcijas spiediena kompromiss panākts vakar vēlu vakarā. Politiķis arī uzsver, ka raugās uz panākto kompromisu ar «piesardzīgo optimismu».

Kā ziņots, Saeimas komisija jūnija sākumā kā iespējamo kompromisu saistībā ar grozījumiem likumā par valsts pensijām ierosināja paredzēt no nākamā gada pārskatīt mazākās pensijas, lai novērstu negatīva kapitāla indeksa ietekmi uz to apmēru.

Savukārt Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) pirmdien pēc koalīcijas partiju sanāksmes sacīja, ka pensiju pārrēķināšanu varētu sākt ar 2017.gadu un veikt sešu gadu laikā. Valdības vadītāja uzsvēra, ka šādu solījumu varētu iekļaut budžeta likumā, nevis likumā «Par valsts pensijām».

Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētājs Siliņš iepriekš pieļāva, ka saistībā ar nepanākto vienošanos par pensiju pārrēķinu no nākamā gada seniori varētu pieprasīt Straujumas valdības atkāpšanos.

Tikmēr otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē deputāts Klementjevs paziņoja, ka opozīcija neizslēdz iespēju sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi par pensiju likuma grozījumiem dienā, kad svinīgu solījumu, stājoties Valsts prezidenta amatā, nodos Raimonds Vējonis (ZZS). Viņš sacīja, ka inaugurācijas dienā opozīcija sasauks arī ārkārtas Saeimas sēdi.

Tāpat opozīcija plāno piesaistīt juristus, lai par šo jautājumu vērstos Satversmes tiesā. Klementjevs skaidroja, ka šīs aktivitātes plānotas, jo valdība nav turējusi savu solījumu par pensiju pārrēķināšanu ar nākamo gadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu