Fiktīviem darbiniekiem Ogrē izmaksā desmitiem tūkstošu eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šonedēļ veicis kratīšanu Ogres novada domē un vienā no pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēm, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums «de facto».

Raidījuma rīcībā esošā informācija liecina, ka kratīšana saistīta ar ilgstošu fiktīvo darbinieku nodarbināšanu bērnudārzā «Riekstiņš». Turklāt viņiem izmaksāti desmitiem tūkstoši eiro. Bērnudārzs strādā nepilnus piecus gadus un apmērām no tā paša brīža bērnudārzā fiktīvi esot nodarbināti vairāki cilvēki.

Vienam šādam neesošam darbiniekam atalgojumā izmaksāti 32 337,94 eiro. Fiktīvi strādājošo algu, visticamāk, saņēmuši citi «Riekstiņa» darbinieki. Turklāt secināts, ka iespējamajā krāpšanā iesaistījusies augstākā iestādes vadība, vēsta raidījums.

Ogres novada mērs Artūrs Mangulis (Latvijas Zaļā partija) apstiprina, ka šonedēļ bērnudārzā un Ogres novada domē bijuši izmeklētāji no KNAB. «Jā, ir bijis. Ir izņemti dokumenti, mums gan nezinot,» viņš saka. Vaicāts, cik nopietni, viņaprāt, ir pārkāpumi, Mangulis atbildēja, ka «es neesmu jurists, lai pateiktu, bet, manuprāt, šī lieta nav tikai viena bērnudārza gadījums. Tā ir sistēma, kur cilvēkiem vienkārši nav naudas, kāds grib sakārtot šīs te darba attiecības, lai kādam palīdzētu vienkārši izdzīvot.»

Vairāki apstākļi liecina par centieniem noklusēt pārkāpumus arī no novada vadības puses. Piemēram, viena no bērnudārza darbiniecēm pirms vairākiem gadiem savai priekšniecei Vitai Kravalei norādījusi uz ilgstošo krāpniecību. Par notiekošo esot informēts arī iepriekšējais domes sasaukums, taču nekas neesot mainījies.

Darbiniece par iespējamajiem pārkāpumiem informējusi arī «Sabiedrību par atklātību «Delna»» . «Ir signalizēts par šo te gadījumu jau iepriekš, jau krietni ātrāk un dome vispār nav reaģējusi. Tas liecina par to, ka, visticamāk, viņi atbalstīja šādu te prettiesisku rīcību un ļāva tam notikt,» norāda «Delnas» direktors Gundars Jankovs.

Pērn aprīlī mainījās Ogres novada domes vadība, kas sāka pārbaudi bērnudārzā. Pašvaldības auditors atklāja, ka vienā no tikšanās reizēm kāda no iestādē strādājošajām uzdevusies par fiktīvo darbinieci. Tādā veidā, iespējams, mēģinot noslēpt pārkāpumu. Taču drīz pēc tam domes vadība audita ziņojumam noteica ierobežotas pieejamības statusu. Arī domes sēde, kurā šo jautājumu izskatīja, bija slēgta. Toreiz deputātiem bija jāvienojas par Kravales atlaišanu. Taču tas nenotika. Nedēļu vēlāk politiķi nolēma Kravalei izteikt rājienu, ziņo raidījums.

Ogres novada domes priekšsēdētāja vietniece izglītības, kultūras un veselības lietu jautājumos Ineta Tamane neuzskata, ka deputātu rīcība bijusi pasīva. «Es domāju, ka rājiens ir ļoti smags un bargs sods,» viņa pauž.

Pati Kravale atsakās paust viedokli par notikušo. «Man nekāds KNAB, audits... Es neko nezinu. Es neesmu lietas kursā un komentāru nesniegšu,» telefonsarunā raidījumam saka Kravale.

Tikmēr bērnudārza darbiniece, kura ziņoja par iespējamo noziedzīgo rīcību jau ilgstoši esot «uz slimības lapas» un «par izrunāšanos» vadība vēloties viņu atlaist no darba.

KNAB pirms mēneša sācis kriminālprocesu par iespējamiem valsts amatpersonas izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem pirmsskolas izglītības iestādē «Riekstiņš». Izmeklēšanas interesēs šobrīd netiek atklāts, vai kādai no amatpersonām piemērots aizdomās turamā statuss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu