Par valsts noslēpuma izpaušanu - piecu gadu cietumsods

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kas ir valsts noslēpums? Kas no mums tiek slēpts? Šo informāciju mēs, iespējams, tā arī nekad neuzzināsim. Tomēr zināms, ka šāda veida informācija saistīta ar valsts politiku, aizsardzību un/vai ekonomiku, un tā ir privāta, skaidro Satversmes aizsardzības biroja (SAB) pārstāve Iveta Maura.

«Varbūt citiem no malas mūsu valsts noslēpums liktos mazsvarīgs, tomēr ārzemju valstis, to uzzinot, no priekiem berzētu rokas,» stāsta SAB pārstāve.

Pielaide valsts noslēpumam tiek sniegta tikai tām amatpersonām, kam tas ir nepieciešams profesionālam darbam, pauž Maura. «Pielaidei valsts noslēpumam nevar pieteikties kurš katrs vai to lūgt. Pildot valsts darba pienākumus, amats nosaka, vai ir jābūt pielaidei valsts noslēpumam vai ne.»

Par valsts noslēpuma izpaušanu draud kriminālatbildība - brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem. Tomēr par valsts noslēpuma izpaušanu nav ierosināta neviena krimināllieta.

SAB ir kontroles metodes, kā rūpēties, lai valsts noslēpums netiktu izpausts. Tai skaitā tām personām, kurām agrāk bija pielaide valsts noslēpumam, bet kas tagad nodarbojas ar uzņēmējdarbību vai iesaistās kopīgās politiskās darbībās ar ārvalstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu