Latvijā ir bankas, caur kurām var pārskaitīt naudu Ukrainas separātistiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

TVNET apzvanīja piecas bankas Latvijā: Swedbank, Rietumu banku, Citadeli, SEB banku un Nordea banku, lai noskaidrotu, vai caur šīm bankām var veikt maksājumu, pārskaitīt naudu Donbasa kareivjiem. Banku atbildes lasiet zemāk!

Papildināts, 4.,5. un 9. rindkopa

Mans jautājums: Man ir izveidots konts jūsu bankā. Vēlos pārskaitīt naudu Donbasa kareivjiem, bet vai to var izdarīt caur jūsu banku?

«Swedbank» klientu apkalpošanas speciālista teiktais (5 minūšu pauze informācijas noskaidrošanai): Banka neatbalsta šāda veida naudas pārskaitījumus. Pastāv risks, ja nauda pat tiks izsūtīta, saņēmējs to var nesaņemt. Galvenais iemesls, kāpēc Swedbank neatbalsta šāda veida naudas pārskaitījumus, ir neitrālās pozīcijas ieturēšana.

«Rietumu banka» klientu apkalpošanas speciālista teiktais (10 minūšu pauze informācijas noskaidrošanai): Ņemot vērā Latvijas Republikas un Eiropas Savienības direktīvas, lai jūsu pārskaitītā nauda nonāktu pie kareivjiem Donbasā (šo sūtīšanas mērķi nenorādot), ir jānorāda sūtīšanas mērķis. Iesakām pārskaitīt naudu uz oficiālu Ukrainas uzņēmumu Donbasā, lai galamērķis naudu saņemtu. Tomēr šo pārskaitīšanas mērķi nāksies rakstiskā formātā iesniegt mūsu bankā, ko vēlāk mums uzrādīt Ukrainas bankai, no kuras nauda tiks izņemta.

Pēc raksta publicēšanas ar mums sazinājās Rietumu bankas pārstāvis un izteica sašutumu par izdarītajiem secinājumiem un norādīja, ka nekādas rekomendācijas naudas pārskaitīšanai bankas speciālisti nav snieguši. Sarunas laikā tika aprakstītas standarta darbības un procedūras, kas nepieciešamas maksājuma veikšanai, precīzāk – nepieciešamība noteikt maksājuma mērķi un sniegt dokumentus.

«Citadele» klientu apkalpošanas speciālista teiktais: Protams, jūs varat pārskaitīt naudu! Saņēmējs naudu saņems.» Tomēr Bankas Citadele pārstāvji pēc raksta publicēšanas ar mums sazinājās un precizēja informāciju, ka bankā Citadele šādus naudas pārskaitījumus tomēr nevarot veikt. Darbinieks neesot izpratis uzdoto jautājumu un sniedzis vispārīgu informāciju. «Banka Citadele savā darbībā strikti ievēro starptautisko organizāciju, t.sk., Eiropas Savienības noteiktās sankcijas. Bankas iekšējā kontroles sistēma un bankas izmantotie maksājumu filtri ļauj identificēt un novērst šādu maksājumu veikšanu pat, ja klients ir iesniedzis šādu rīkojumu un vēlētos šādu maksājumu veikt.

«SEB banka» klientu apkalpošanas speciālista teiktais: Protams, jūs varat pārskaitīt naudu. Izmantojiet starptautisko maksājumu internetbankā, un galamērķis naudu saņems.» Arī SEB bankas pārstāvji norāda, ka bankas operators nebija iedziļinājies uzdotajā jautājumā, un pārskaitīt naudu šajā gadījumā nebūtu iespējams. «SEB banka strikti ievēro starptautisko un nacionālo organizāciju noteiktās sankcijas, un īsteno augstus standartus naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanai. Lai nepieļautu nesankcionētus maksājumus, pirms pārskaitījuma veikšanas bankas sistēmas nodrošina nepārtrauktu gan automātisku gan manuālu pārbaudi visiem maksājumiem, kas saistīti ar naudas pārskaitījumiem uz vietām un personām, kas atrodas dažādu starptautisko sankciju sarakstos. Līdz ar to šāds maksājums netiktu izpildīts, pat, ja klients to būtu iesniedzis internetbankā.

«Nordea» klientu apkalpošanas speciālista teiktais (1 minūtes pauze informācijas noskaidrošanai): Diemžēl caur mūsu banku jūs naudu nevarēsiet pārskaitīt uz Donbasu kareivjiem Eiropas Savienības sankciju dēļ.

Secināms, ka katrai bankai ir sava politiskā nostāja attiecībā pret notikumiem Ukrainā. Ir bankas, kas ir pret finansiālu atbalstu Ukrainas separātistiem, bet ir arī tādas, kas ir par vai izturas neitrāli.

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) uz šo jautājumu nespēja skaidri atbildēt. Sākumā bija neizpratnē, bet vēlāk pauda, ka šis jautājums nav ĀM kompetencē. Ieteica vērsties Latvijas Aizsardzības ministrijā.

Tomēr šodien ĀM preses centrs ziņo, ka ĀM ir koordinējošā iestādē Latvijā sankciju jautājumos un iepriekš minētais neatspoguļo Ārlietu ministrijas viedokli par konkrēto jautājumu. Saskaņā ar Eiropas Savienības noteiktajām sankcijām un Latvijas Krimināllikumu nav pieļaujami naudas pārskaitījumi Donbasa karotājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu