Par naudas pārskaitīšanu Donbasa kaujiniekiem draud cietumsods līdz 10 gadiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kā iepriekš ziņojām, Ārlietu ministrija (ĀM) ir koordinējošā iestāde Latvijā sankciju jautājumos un TVNET rakstā «Latvijā ir bankas, caur kurām var pārskaitīt naudu Ukrainas separātistiem» minētais neatspoguļo Ārlietu ministrijas viedokli par konkrēto jautājumu. Naudas pārskaitījumi Donbasa karotājiem ir kriminālpārkāpums.

Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) noteiktajām sankcijām un Latvijas Krimināllikumu nav pieļaujami naudas pārskaitījumi Donbasa karotājiem.

«ES noteikusi sankcijas - līdzekļu iesaldēšanu un ceļošanas ierobežojumus - veselai rindai juridisko un fizisko personu, kas atbildīgas par vai saistītas ar darbībām pret Ukrainas teritoriālo integritāti (151 fiziskā un 37 juridiskās personas). ES noteiktās sankcijas ir saistošas visām LV juridiskajām un fiziskajām personām. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir atbildīgā iestāde Latvijā attiecībā uz finanšu ierobežojumiem pret sankciju subjektiem, kuru pienākumos ietilpst banku uzraudzība, tajā skaitā attiecībā uz finanšu sankciju izpildi,» skaidro Ārlietu ministrijas pārstāvis Ivars Lasis.

Viņš iestarpina, ka kopš 2015. gada februāra spēkā ir arī Krimināllikuma grozījumi, kas nosaka kriminālatbildību par jebkāda atbalsta, tajā skaitā finansiāla, sniegšanu ārpus Latvijas Republikas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā iesaistītai pusei. Un par Krimināllikumu un tā piemērošanu atbildīgā iestāde Latvijā ir Tieslietu ministrija.

Grozījumi Latvijas Krimināllikumā par bruņotā konflikta finansēšanu: «Par jebkādā veidā iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas tiešu vai netiešu vākšanu vai nodošanu ārpus Latvijas Republikas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā iesaistītai pusei, kuras darbība vērsta pret valsts teritoriālo neaizskaramību vai politisko neatkarību vai citādi ir pretrunā ar Latvijas Republikai saistošām starptautiskajām tiesībām, kā arī personas vervēšanai, apmācīšanai vai nosūtīšanai, lai tā prettiesiski piedalītos ārpus Latvijas Republikas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu