NEPLP brīdina UR par «Russia Today» vēlmi izplatīt tendenciozu informāciju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uzņēmuma reģistrs (UR) Krievijas valstij piederošās informatīvās aģentūras «Russia Today» pieteikumu pārstāvniecībai Latvijā izskatīs līdz 28.augustam. Savukārt Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) sniegtajā viedoklī UR norāda uz «Russia Today» vēlmi izplatīt tendenciozu informāciju.

UR Krievijas valstij piederošās informatīvās aģentūras «Russia Today» pieteikumu pārstāvniecības, nevis filiāles atvēršanai Latvijā saņemts 29.aprīlī, skaidro UR Galvenās valsts notāres palīdze Baiba Danovska. Dokumentu izskatīšanas termiņš ir 28.augusts.

UR ir lūdzis NEPLP sniegt viedokli šajā jautājumā, sacīja Informācijas centra vadītāja Agnese Berga.

NEPLP sniegtajā viedoklī minēts, ka saskaņā ar UR sniegto informāciju «Russia Today» mērķis ir ar radio un interneta palīdzību izplatīt «Krievijas Federācijas ārpolitikas interesēm atbilstošas ziņas Latvijas informatīvajā telpā».

Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (EPLL) 24. panta (kurā tiek regulēti elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu, t.sk. radio programmu veidošanas vispārīgie noteikumi) ceturtajā daļā elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem noteikts pienākums nodrošināt, «lai fakti un notikumi raidījumos tiktu atspoguļoti godīgi, objektīvi, veicinot viedokļu apmaiņu, un atbilstu vispārpieņemtajiem žurnālistikas un ētikas principiem.»

Savukārt jēdziens «Krievijas Federācijas ārpolitikas interesēm atbilstošas ziņas Latvijas informatīvajā telpā» sevī ietver paredzamo ziņu tendenciozitāti atbilstoši Krievijas Federācijas ārpolitikas interesēm. Tādējādi «Russia Today» darbības mērķis Latvijas teritorijā sevī ietver EPLL 24. panta ceturtās daļas pārkāpumu, kas atbilstoši līdzšinējai Padomes un tiesu praksei uzskatāms par Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 201.5 pantā (līdz 2014.gada 28.novembrim - otrās daļas, no 2014.gada 28.novembra - piektās daļas) pārkāpumu, teikts NEPLP sniegtajā viedoklī.

Papildus minētajam padome vērš UR uzmanību uz to, ka mērķis veidot Krievijas Federācijas ārpolitikas interesēm atbilstošas ziņas Latvijas informatīvajā telpā ir pretrunā arī ar EPLL 24. panta otro daļu, kurā teikts, ka «elektroniskie plašsaziņas līdzekļi, respektējot uzskatu daudzveidību, aizstāv neatkarīgas, demokrātiskas un tiesiskas Latvijas valsts ideju, ievēro cilvēktiesības un darbojas Latvijas sabiedrības interesēs».

Mērķī veidot kāda noteiktām interesēm atbilstošas ziņas ir saskatāma pretruna arī ar EPLL 24.panta pirmo daļu, saskaņā ar kuru «elektroniskie plašsaziņas līdzekļi ir brīvi un neatkarīgi programmu un raidījumu veidošanā un izplatīšanā, kā arī savā redakcionālajā darbībā, ciktāl tos neierobežo Latvijas Republikas Satversme, šis likums un citi likumi, valsts tehniskie standarti un Latvijai saistoši starptautiskie līgumi», jo pats uzstādījums veidot kādam izdevīgas ziņas neapšaubāmi ietekmē redakcionālo neatkarību.

Padome savā līdzšinējā praksē jau ir konstatējusi pārkāpumus elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem, kuru pārraidītajā vai retranslētajā programmā tikusi izplatīta tendencioza, Krievijas Federācijas ārpolitikas nostādnēm atbilstoša informācija.

Reaģējot uz šādas tendenciozas informācijas izplatību, padome ir piemērojusi vairākus administratīvos sodus par EPLL 24.panta ceturtās daļas noteikumu pārkāpumiem, kā arī 2014.gada 3.aprīlī padome pieņēma lēmumu par Zviedrijas jurisdikcijā esošās televīzijas programmas «Rossija RTR» retranslācijas Latvijā apturēšanu uz trijiem mēnešiem, jo minētajā programmā bez sistemātiskiem EPLL 24.panta ceturtās daļas pārkāpumiem tika konstatēti arī aicinājumi uz kara vai cita veida militāra konflikta izraisīšanu un naida kurināšana etniskās un valstspiederības dēļ, teikts NEPLP sniegtajā viedoklī.

Tādējādi, ņemot vērā UR sniegto informāciju, padomei ir pamats uzskatīt, ka «Russia Today» pārstāvniecības darbības mērķis ir neatbilstošs EPLL 24.panta pirmās, otrās un trešās daļas regulējumam un nav izslēgts, ka šāda darbība, līdzīgi, kā «Rossija RTR» lietā, var novest pie aicinājumiem uz kara vai cita veida militāra konflikta izraisīšanu un naida kurināšanu etniskās un valstspiederības dēļ, sacīts NEPLP sniegtajā viedoklī.

Līdz ar to var secināt, ka «Russia Today» pārstāvniecības darbības mērķis ir cieši saistīts ar EPLL 24.panta noteikumu pārkāpumiem, kaitējot sabiedrības interesēm saņemt objektīvu informāciju par tai aktuāliem jautājumiem, sacīts NEPLP sniegtajā viedoklī.

TV3 raidījums «Nekā personīga» nesen vēstīja, ka Krievijas valstij piederošā informatīvā aģentūra «Russia Today» lūgusi atļauju reģistrēt filiāli Latvijā.

«»Russia Today» tāpat kā pirms pusgada radītā ziņu aģentūra «Sputnik» ir daļa no Krievijas ieročiem, kas paredzēti, lai Krievijai izdevīgo pozīciju pasaulē izplatītu ne tikai krievu, bet angļu, franču, spāņu, japāņu, itāļu un, iespējams, arī latviešu valodā,» vēstīja raidījums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu