Piebalgs lasīs lekcijas un vairāk laika veltīs darbam «Vienotībā»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Bijušais Eiropas Savienības (ES) attīstības komisārs un pašreizējais Valsts prezidenta Andra Bērziņa padomnieks Andris Piebalgs (V) plāno vairāk laika veltīt darbam partijā «Vienotība» un lasīt lekcijas Eiropas universitātēs.

Vaicāts par tālākajiem darba plāniem pēc darba Bērziņa komandā pabeigšanas, Piebalgs sarunā ar aģentūru LETA skaidroja, ka pēdējā darba diena viņam ir 7.jūlijs. «Pēc tam galvenokārt darbošos divās jomās - veltīšu vairāk laika darbam partijā «Vienotība», kā arī lasīšu lekcijas universitātēs,» skaidroja Piebalgs, piebilstot, ka «darbs partijā nebūs profesionāla darbība, drīzāk lielāka iesaistīšanās partijas politikā».

Vaicāts par lekciju lasīšanu universitātēs, bijušais Eiropas Komisijas (EK) pārstāvis norādīja, ka lekcijas galvenokārt būs par ES politiku, enerģētiku, kā arī attīstības sadarbību. «Tas gan vēl nav apstiprināts. Vairākas Eiropas universitātes izteikušas piedāvājumus, taču nav saņemts galīgais apstiprinājums,» skaidroja Piebalgs, kurš cer turpināt sadarbību arī ar Latvijas Universitāti, kur šogad lasītas trīs dubultlekcijas.

Savukārt, taujāts par turpmāko darbību pēc lekciju lasīšanas, Piebalgs sacīja, ka šobrīd citu plānu neesot. «Kas notiks 2016.gadā, es nevaru pateikt, bet šogad citu plānu man nav,» apgalvoja Piebalgs.

Andris Piebalgs arī atklāja, ka lēmums bēgļu uzņemšanas jautājumā Latvijai būtu jāpieņem līdz rudenim.

Tas, cik daudz bēgļu Latvijā būtu jāuzņem, esot ekspertu ziņā, kuriem, cita starpā, jāizvērtē cik tas izmaksās, kurus cilvēkus uzņemt, vai tās būtu ģimenes vai atsevišķi cilvēki, eritrejieši vai sīrieši. Tāpat jābūt skaidram vai tie, kurus uzņemtu, kļūst par mūsu sabiedrības locekļiem.

Pēc Piebalga domām,

runa nebūtu par tūkstošiem bēgļu, bet simtiem.

Aptuveni divi simti Latvijā uzņemamo bēgļu varētu būt reāls skaitlis.

Latvijai esot jārēķinās ar lielām izmaksām, jo visa bēgļu uzņemšanas sistēma jāveido no jauna atšķirībā no, piemēram, Zviedrijas.

Piebalgs kā pareizu novērtēja līdzšinējo Latvijas pozīciju, ka Eiropas Savienībai nevajadzētu noteikt dalībvalstīm obligātas uzņemamo bēgļu kvotas.

Bijušais ES komisārs uzsvēra, ka politiski pareizi būtu uzņemt bēgļus. Būtu jādod patvērums tiem, kas bēg no diktatūras vai kara. Taču vienlaikus ES būtu jācīnās pret tiem noziedzniekiem, kas sūta bēgļus un pelna ar to naudu. Tāpat ES varot izdarīt vairāk, lai mainītos valstis, no kurām cilvēki bēg.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Piebalgs darbu Bērziņa komandā uzsāka šī gada janvāra vidū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu