Bailēs nonākt alimentu nemaksātāju sarakstā parādnieki sāk aktīvāk maksāt uzturlīdzekļus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Bailēs no nonākšanas alimentu nemaksātāju sarakstā, kurš no šodienas ir publiski pieejams, parādnieki sāk vairāk atmaksāt valstij parādā esošos līdzekļus, kā arī uzturlīdzekļus saviem bērniem.

Kā šodien preses konferencē sacīja Uzturlīdzekļu garantijas fonda direktors Edgars Līcītis, šī gada piecos mēnešos, salīdzinot ar pērnā gada šo pašu laika periodu, par 26% jeb 260 139 eiro pieaudzis regresa kārtībā atgūto līdzekļu apjoms, ko fonds izmaksājis parādnieku bērniem.

Viņš stāstīja, ka cilvēki paši zvanījuši uz fondu un jautājuši, ko viņiem darīt, lai viņu vārds, uzvārds, dzimšanas gads un personas koda otrā daļa netiktu publiskota UGF mājaslapā.

Līcītis stāstīja, ka parādnieks no saraksta tiks dzēsts, arī ja viņam joprojām ir parādi, tomēr viņš savam bērnam sācis maksāt uzturlīdzekļus.

Līdz šim brīdim UGF saņemtas 1975 iesniedzēju piekrišanas par parādnieku ziņu publiskošanu. Tomēr kopumā fonds uzturlīdzekļus maksā par teju 30 000 parādnieku.

Kā aģentūrai LETA sacīja Līcītis, sākotnēji tika prognozēts, ka publiskoti tiktu līdz 30% no parādnieku vārdiem. Viņš pieļāva, ka vecāki var negribēt sabojāt attiecības ar bērna otro vecāku. Tomēr teju 2000 personas ir pietiekami liels skaits.

Kā pieļauj regulējums, ja parādnieka datu publiskošana kaitētu bērna interesēm, fonds to nedarītu. Tomēr šobrīd nav saņemts neviens šāds iesniegums, ka parādnieka datu publiskošana varētu kaitēt bērna interesēm.

Jau ziņots, ka šodien stājas spēkā regulējums par uzturlīdzekļu parādnieku datu publiskošanu.

No šodienas UGF administrācijas mājaslapā tiks publiskotas ziņas par uzturlīdzekļu parādniekiem, norādot nemaksātāju vārdu, uzvārdu, personas koda otro daļu un dzimšanas gadu.

Jaunā regulējuma mērķis ir sekmēt bērna tiesību aizsardzību, kā arī veicināt vecāku pienākumu pildīšanu, tas ir, uzturlīdzekļu maksāšanu.

Ziņas par uzturlīdzekļu parādniekiem tiks publiskotas gadījumos, ja iesniedzējs tam piekritis un fonda administrācija nav saņēmusi no valsts vai pašvaldību iestādēm informāciju, ka ziņu publiskošana kaitētu bērna interesēm, kā arī tad, ja parādnieks nav persona ar invaliditāti vai persona, kas pārejošas darbnespējas dēļ nestrādā ilgāk kā sešus mēnešus gadījumos, kad darbnespēja ir nepārtraukta, vai vienu gadu triju gadu periodā gadījumos, kad darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem.

Kā ziņots, pērn izmaksāto uzturlīdzekļu apmērs bija 22 237 067 eiro, liecina UGF pārskats par 2014.gadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu