KNAB saistībā ar 12.Saeimas vēlēšanām veic padziļinātu pārbaudi par «Saskaņu»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veic padziļinātu pārbaudi saistībā ar iespējamiem finansēšanas pārkāpumiem 12.Saeimas vēlēšanās.

Preses konferencē KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja Inga Jaunskunga norādīja, ka KNAB pēc paša biroja iniciatīvas sāka padziļinātu pārbaudi attiecībā uz partiju «Saskaņa», bet patlaban apgalvot, ka partija ir kaut ko pārkāpusi, ir priekšlaicīgi. «Ir pazīmes, kas norāda uz iespējamiem pārkāpumiem, un mēs esam sākuši pārbaudi,» sacīja Jaunskunga.

Saskaņā ar KNAB informāciju «Saskaņai» uz doto brīdi ir piemērots sods 400 eiro apmērā, norādot, ka tā nav norādījusi deputātu kandidātu veikto individuālo priekšvēlēšanu aģitācijas kampaņu izdevumus 4653 eiro apmērā, kā arī partija neievēroja ziņojumu par saņemtajiem ziedojumiem iesniegšanas kārtību.

Kopumā KNAB norādīja, ka visos gadījumos tiek veikta padziļināta pārbaude, konstatējot attiecīgu saikni, proti, kur notiek kopīgas darbības, vienošanās, kur pastāv līdzība kampaņai, ko veido deputāta kandidāts vai ko veido trešās personas, paužot, ka pierādīt saikni partijas veidotajai kampaņai un trešās personas kampaņai ir ļoti komplicēti.

Kā ziņots, 12.Saeimas vēlēšanās pārkāpumus vēlēšanu izdevumos un to uzskaitē ir pieļāvušas partijas «Vienotība», «Saskaņa», Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), «Vienoti Latvijai», Jaunā konservatīvā partija (JKP) un «Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām», pārbaudē konstatējis KNAB. Birojs, vērtējot partiju un to apvienību iesniegtās tēriņu deklarācijas saistībā ar 12.Saeimas vēlēšanām, šo sešu partiju darbībā konstatējis neuzrādītus finanšu līdzekļus 71 325 eiro apmērā.

Izvērtējot partiju iesniegtās vēlēšanu tēriņu deklarācijas, KNAB pret sešām partijām sāka administratīvā pārkāpuma lietvedības un pieņēma lēmumus par to saukšanu pie administratīvās atbildības, uzliekot naudas sodu kopumā par 5300 eiro.

Lielākais naudas sods - 4300 eiro - piemērots partijai «Vienotība». Kā ziņots, KNAB vērtējumā, partija neesot norādījusi deputātu kandidātu veikto individuālo priekšvēlēšanu aģitācijas kampaņu izdevumus 58 377 eiro apmērā. KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks pastāstīja, ka šodien no rīta viņš atstājis spēkā lēmumu par «Vienotībai» piemēroto sodu, un šis lēmums tiks nosūtīts partijai. Tālāk partija var lemt šo sodu pārsūdzēt tiesā. KNAB priekšnieks norādīja, ka pagaidām ir pāragri runāt par turpmākajām sekām, proti, vai «Vienotībai» tiks apturēts valsts finansējums, jo partija lēmumu 30 dienu laikā var pārsūdzēt. Kamēr turpinās tiesvedība un nav stājies spēkā lēmums par sodu, finansējums netiks apturēts.

Pārējo partiju kontekstā valsts finansējuma apturēšana netiek vērtēta.

KNAB vērtējumā, «Vienotība» pārsniegusi priekšvēlēšanu izdevumu apmēru par 43 014 eiro. Savukārt ZZS pieņēmusi pretlikumīgu ziedojumu no juridiskas personas 572 eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu