Krūmiņa un Šadurskis kritizē NEPLP vadītāju Dimantu par finanšu līdzekļu izlietojumu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valsts kontroles (VK) vadītāja Elita Krūmiņa un deputāts Kārlis Šadurskis («Vienotība») kritizē Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītāju Aināru Dimantu par neefektīvu valsts piešķirto finanšu līdzekļu izlietojumu.

Saeimā ceturtdien notiek Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu un Publisko izdevumu un revīzijas komisiju kopsēde, kurā tiek skatīts VK 2014.gada revīzijas ziņojums par NEPLP finanšu līdzekļu izlietojumu. Tāpat tiks vērtēta četru partiju Saeimas frakciju vadītāju parakstītais iesniegums par NEPLP atlaišanu. Uz komisiju kopsēdi ieradušies daudzi deputāti, kā arī sabiedrisko mediju vadītāji.

Deputāts Šadurskis asi kritizēja NEPLP vadītāju Dimantu norādot, ka viņš viņa vadītajā iestādē NEPLP nav izveidojis efektīvu finanšu kontroles mehānismu, par ko liecinot vairāki finanšu pārkāpumi, kurus konstatējusi VK. Minot vairākus VK konstatētos pārkāpumus NEPLP, Šadurskis norādīja, ka Dimants acīmredzami NEPLP vadītāja amatā strādā pavirši.

Komisijas sēdē VK iepazīstināja deputātus un klātesošos ar veikto 2014.gada finanšu revīziju. VK norādīja: «Atzinums sniegts bez iebildēm. Gūta pārliecība, ka [NEPLP] gada pārskats visos būtiskajos aspektos sniedz skaidru un patiesu priekšstatu,» teikts atzinumā.

Tomēr VK atzinumā norādīts, ka NEPLP nav ievērojusi likuma prasību, jo 2014.gadā ir veikusi avansa maksājumu par 54,8 tūkstošiem eiro bez pasūtījuma pilnīgas izpildes Ogres Televīzijai. Ogres Televīzija izveidojusi mazāk sižetu nekā noslēgtajā līgumā par sabiedrisko pasūtījumu paredzēts, pauž VK.

«NEPLP nav veicis pietiekamas darbības, lai nodrošinātu efektīvu un ekonomisku valsts dotācijas plānošanu un izlietošanu atbilstoši paredzētajiem mērķiem,» norāda VK, piebilstot, ka ir arī citi NEPLP pārkāpumi, kas saistīti ar mazākām naudas summām.

VK vadītāja Krūmiņa kritizēja NEPLP par neefektīvu valsts piešķirto līdzekļu izlietojumu. Viņa arī norādīja, ka nav saņēmusi skaidrojumu no NEPLP par to, no kurienes radies naudas pārpalikums NEPLP, uz kuru norāda arī iesniegumu par NEPLP atlaišanu parakstījušie deputāti.

NEPLP vadītājs Ainārs Dimants norādīja, ka saprot VK pieeju par burtisko vadīšanos pēc likuma, bet uzsvēra, ka deputātu iesniegumā minētā summa nav iztērēta, jo tā nauda nav izlietota, bet novirzīta ilgtermiņa projektiem, līdz ar to nav nodarīti zaudējumi valstij. Krūmiņa argumentēja, ka pāri palikusi nauda obligāti bija jāatskaita atpakaļ valsts budžetā.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka četru Saeimas frakciju vadītāji ir parakstījuši iesniegumu par NEPLP atlaišanu.

Iesniegumu par NEPLP atlaišanu parakstījuši - Solvita Āboltiņa un Kārlis Šadurskis no «Vienotības», Augusts Brigmanis, Andris Siliņš un Ingmārs Līdaka no Zaļo un zemnieku savienības, Artuss Kaimiņš, Mārtiņš Bondars, Mārtiņš Šics un Dainis Liepiņš no Latvijas Reģionu apvienības, kā arī Inguna Sudraba un Gunārs Kūtris no partijas «No sirds Latvijai».

Deputāti atsaucas uz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pantu, ka var atbrīvot NEPLP locekli no amata, ja ir konstatēti apstākļi, kas viņam liedz par tādu būt. «Tātad labas reputācijas zaudēšana var būt pamats NEPLP locekļu atbrīvošanai no amata,» pausts iesniegumā.

VK secinājusi, ka NEPLP nav efektīvi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem apmēram viena miljona eiro apmērā, norādīts iesniegumā. Neesot arī nodrošināta dotācijas izlietojuma uzskaite komerctelevīzijām, kas nodrošina sabiedrisko pasūtījumu. VK arī konstatējusi vāju kontroles sistēmu par komandējumiem.

Latvijas Radio kanālā «pieci.lv» tiek atskaņoti raidījumi, kas satur necenzētu leksiku un neatbilst likumam, sacīts iesniegumā.

NEPLP ir autonoma institūcija, kas atbilstoši savai kompetencei pārstāv sabiedrības intereses elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā. Padome uzrauga, lai to darbībā tiktu ievērota Satversme, Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums un citi normatīvie akti. Padome ir atvasināta publiska persona.

NEPLP sastāvā ir Ainārs Dimants, Aija Dulevska, Dainis Mjartāns un Ivars Zviedris. Saeimā tika apstiprināta padomes piektā locekle - Dace Ķezbere.

Esošās padomes pilnvaras ir līdz 2017.gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu