Deputāti uzdod NEPLP «sakārtot saimniecību» astoņu mēnešu laikā

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti ceturtdien vienbalsīgi lēma par pienākuma uzlikšanu Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) līdz nākamā gada februārim iesniegt komisijā un Valsts kontrolē (VK) informāciju par ieteikumu ieviešanas gaitu, Saeimā novēroja aģentūra BNS.

Komisijas vadītājs Andris Bērziņš (Zaļo un zemnieku savienība) paskaidroja, ka NEPLP ir «doti astoņi mēneši, lai sakārtotu savu saimniecību».

Tāpat VK būs Publisko izvedumu un revīzijas komisijai līdz 2016.gada 22.februārim būs jāsniedz viedoklis par NEPLP īstenoto ieteikumu ieviešanas gaitu.

Bērziņš norādīja, ka komisija «pie šī jautājuma varētu atgriezties pēc VK ziņojuma, kas varētu būt 2016.gada marts».

Komisija plāno rīt turpināt diskutēt par vairāku politiķu parakstīto iesniegumu, kurā ierosināts no amatiem atbrīvot Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļus.

Komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (VL-TB/LNNK) šodien komisijas sēdes sākumā nāca klajā ar ierosinājumu šo jautājumu turpināt skatīt rīt plkst.12, ņemot vērā šodien ierobežoto laiku un šīs lietas nozīmīgumu.

Šodien Cilvēktiesību un Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē tika diskutēts par Valsts kontroles revīzijas ziņojumu par NEPLP.

Jau ziņots, ka deputāti un VK ceturtdien notiekošajā Publisko izdevumu un revīzijas un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju kopsēdē asi kritizēja NEPLP un tās vadītāju Aināru Dimantu par neefektīvu valsts piešķirtā finansējuma izlietojumu.

Komisiju kopsēdē tiek skatīts VK 2014.gada revīzijas ziņojums par NEPLP finanšu līdzekļu izlietojumu. Tāpat tiek vērtēta četru partiju Saeimas frakciju vadītāju parakstītais iesniegums par NEPLP atlaišanu. Uz komisiju kopsēdi ieradušies daudzi deputāti, kā arī sabiedrisko mediju vadītāji.

Deputāts Šadurskis asi kritizēja NEPLP vadītāju Dimantu norādot, ka viņš viņa vadītajā iestādē NEPLP nav izveidojis efektīvu finanšu kontroles mehānismu, par ko liecinot vairāki finanšu pārkāpumi, kurus konstatējusi VK. Minot vairākus VK konstatētos pārkāpumus NEPLP, Šadurskis norādīja, ka Dimants acīmredzami NEPLP vadītāja amatā strādā pavirši. Viņš arī uzsvēra, ka, viņaprāt, Dimants nevar turpināt vadīt NEPLP.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka četru Saeimas frakciju vadītāji ir parakstījuši iesniegumu par NEPLP atlaišanu.

Iesniegumu par NEPLP atlaišanu parakstījuši - Solvita Āboltiņa un Kārlis Šadurskis no «Vienotības», Augusts Brigmanis, Andris Siliņš un Ingmārs Līdaka no Zaļo un zemnieku savienības, Artuss Kaimiņš, Mārtiņš Bondars, Mārtiņš Šics un Dainis Liepiņš no Latvijas Reģionu apvienības, kā arī Inguna Sudraba un Gunārs Kūtris no partijas «No sirds Latvijai».

Deputāti atsaucas uz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pantu, ka var atbrīvot NEPLP locekli no amata, ja ir konstatēti apstākļi, kas viņam liedz par tādu būt. «Tātad labas reputācijas zaudēšana var būt pamats NEPLP locekļu atbrīvošanai no amata,» pausts iesniegumā.

VK secinājusi, ka NEPLP nav efektīvi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem apmēram viena miljona eiro apmērā, norādīts iesniegumā. Neesot arī nodrošināta dotācijas izlietojuma uzskaite komerctelevīzijām, kas nodrošina sabiedrisko pasūtījumu. VK arī konstatējusi vāju kontroles sistēmu par komandējumiem.

Latvijas Radio kanālā «pieci.lv» tiek atskaņoti raidījumi, kas satur necenzētu leksiku un neatbilst likumam, sacīts iesniegumā.

NEPLP ir autonoma institūcija, kas atbilstoši savai kompetencei pārstāv sabiedrības intereses elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā. Padome uzrauga, lai to darbībā tiktu ievērota Satversme, Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums un citi normatīvie akti. Padome ir atvasināta publiska persona.

NEPLP sastāvā ir Ainārs Dimants, Aija Dulevska, Dainis Mjartāns un Ivars Zviedris. Saeimā tika apstiprināta padomes piektā locekle - Dace Ķezbere.

Esošās padomes pilnvaras ir līdz 2017.gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu