Čigāne: pirmo reizi rosina amatpersonas atcelt no amata, balstoties uz komisijas viedokli

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pirmo reizi ir situācija, kad tiek rosināts amatpersonas atcelt no amata, balsoties uz parlamenta komisijas viedokli, ceturtdien Saeimas namā, kurā divu komisiju kopsēdē vērtē iesniegumu par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) atlaišanu, sacīja deputāte Lolita Čigāne («Vienotība»).

Saeimā ceturtdien notiek Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu un Publisko izdevumu un revīzijas komisiju kopsēde, kurā tiek skatīts Valsts kontroles (VK) 2014.gada revīzijas ziņojums par NEPLP finanšu līdzekļu izlietojumu. Tāpat tiks vērtēta četru partiju Saeimas frakciju vadītāju parakstītais iesniegums par NEPLP atlaišanu. Uz komisiju kopsēdi ieradušies daudzi deputāti, kā arī sabiedrisko mediju vadītāji.

Čigāne pauda, ka «filozofiskā diskusija» par NEPLP tēriņiem nav atbilstoša, jo tiek rosināts četrus padomes locekļus atbrīvot no amata. Viņa teica, ka komisijas sēde ir īstā vieta, kur par to diskutēt, tomēr šobrīd situācija ir mainījusies.

«Situācija, ka kāda amatpersona kādreiz, balstoties uz komisijas viedokli un diskusiju, būtu atcelta no amata, nekad nav bijusi,

tāpēc tas ir interesants konteksts,» viņa komentēja.

Uzdodot jautājumus VK amatpersonām, Čigāne vērsa uzmanību uz to, ka deputāti tieši vasarā izlēmuši rosināt NEPLP locekļu atlaišanu.

Latvijas Radio valdes priekšsēdētājs Aldis Pauliņš ceturtdien deputātiem norādīja, ka naudas plūsmas plānošanas modelis ir jāvērtē un tas ir uzlabojams, tomēr, pēc viņa domām, šobrīd finanšu līdzekļi tiek tērēti godprātīgi un lietderīgi.

Savukārt Latvijas Televīzijas valdes priekšsēdētājs Ivars Belte neslēpa, ka uzskata par dīvainu to, ka tiek salīdzināti vieni tēriņi pret otriem. Arī viņš atzina, ka naudas plūsmas jautājumi jāpārskata, reizē ņemot vērā pirkumu dažādību.

«Nav tā, ka viena mēneša laikā sākam un pabeidzam procesu, tā nenotiek. 2014.gadām, saprotot, ka LTV nav tik veiksmīga seriālu jomā, sākām strādāt pie scenārija, filmēšanas darbiem, un līdz ar to maksāšana jau notiek. Valsts kontrolei būtu jāsaprot šī specifika,» viņš sacīja.

Pēc Beltes uzskata, sabiedriskajiem medijiem ir nepieciešama ne vien žurnālistu, bet arī finansiālās jomas neatkarība.

Jau vēstīts, ka četru Saeimas frakciju vadītāji ir parakstījuši iesniegumu par NEPLP atlaišanu.

Iesniegumu par NEPLP atlaišanu parakstījuši - Solvita Āboltiņa un Kārlis Šadurskis no «Vienotības», Augusts Brigmanis, Andris Siliņš un Ingmārs Līdaka no Zaļo un zemnieku savienības, Artuss Kaimiņš, Mārtiņš Bondars, Mārtiņš Šics un Dainis Liepiņš no Latvijas Reģionu apvienības, kā arī Inguna Sudraba un Gunārs Kūtris no partijas «No sirds Latvijai».

Deputāti atsaucas uz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pantu, ka var atbrīvot NEPLP locekli no amata, ja ir konstatēti apstākļi, kas viņam liedz par tādu būt. «Tātad labas reputācijas zaudēšana var būt pamats NEPLP locekļu atbrīvošanai no amata,» pausts iesniegumā.

VK secinājusi, ka NEPLP nav efektīvi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem apmēram viena miljona eiro apmērā, norādīts iesniegumā. Neesot arī nodrošināta dotācijas izlietojuma uzskaite komerctelevīzijām, kas nodrošina sabiedrisko pasūtījumu. VK arī konstatējusi vāju kontroles sistēmu par komandējumiem.

Latvijas Radio kanālā «pieci.lv» tiek atskaņoti raidījumi, kas satur necenzētu leksiku un neatbilst likumam, sacīts iesniegumā.

NEPLP ir autonoma institūcija, kas atbilstoši savai kompetencei pārstāv sabiedrības intereses elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā. Padome uzrauga, lai to darbībā tiktu ievērota Satversme, Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums un citi normatīvie akti. Padome ir atvasināta publiska persona.

NEPLP sastāvā ir Ainārs Dimants, Aija Dulevska, Dainis Mjartāns un Ivars Zviedris. Saeimā tika apstiprināta padomes piektā locekle - Dace Ķezbere.

Esošās padomes pilnvaras ir līdz 2017.gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu