Lato Lapsa lūdzis uzsākt kriminālprocesu pret DP amatpersonām par viņa aizturēšanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Publicists, portāla «Pietiek.com» vadītājs Lato Lapsa saistībā ar viņa aizturēšanu 12.maijā pie Drošības policijas (DP) ēkas, nosūtījis Valsts policijas priekšniekam iesniegumu ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu pret DP amatpersonām, pastāstīja Lapsa.

Viņš iesniegumā norādījis, ka uzskata, ka DP amatpersonas pret viņu veikušas noziedzīgas darbības, tādēļ lūdzis uzsākt kriminālprocesu par viņa prettiesisku aizturēšanu DP amatpersonu iespējamu dienesta pilnvaru pārsniegšanu.

Ģenerālprokuratūras vēstulē, ar kuru Lapsas iesniegums pārsūtīts, Iekšlietu ministrijai (IeM), lūgts izvērtēt DP amatpersonu rīcību saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem, IeM pieprasījusi informāciju no VP un DP.

IeM ministrs Rihards Kozlovskis Lapsu informējis, ka atbildi uz viņa iesniegumu sniegs līdz 22.jūlijam, piebilda Lapsa.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka DP darbinieki 12.maijā bija aizturējuši Lapsu, jo viņš nebija pakļāvies DP prasībai pārtraukt filmēšanu pie šīs iestādes ēkas. Arī iepriekš Lapsa bijis aizturēts par nepakļaušanos DP darbinieku prasībām.

Jau ziņots, ka Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa izbeigusi tiesvedību administratīvā pārkāpuma lietā pret publicistu Lato Lapsu par ļaunprātīgu nepakļaušanos DP prasībām - pārtraukt nenotiekošu filmēšanu, pastāstīja tiesas pārstāve Oksana Hvostova.

Viņa skaidroja, ka tiesa pieņēmusi spriedumu izbeigt tiesvedību pamatojoties uz vairākiem Administratīvo pārkāpumu kodeksa (APK) pantiem. Piemēram, APK pantu, kas nosaka likumības nodrošināšanu, piemērojot ietekmēšanas līdzekļus par administratīvajiem pārkāpumiem, APK pantu par pierādījumiem pierādīšanu, kā arī APK pantu, kas noteic pierādījumu novērtēšanu.

Tiesa arī atsaucās uz APK pantu, kurā teikts, ka lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā nevar iesākt, bet iesāktā lietvedība jāizbeidz, ja nav bijis notikuma vai tajā nav administratīvā pārkāpuma sastāva.

Tiesas spriedums no piektdienas desmit darba dienu laikā pārsūdzams apelācijas kārtībā, iesniedzot apelācijas sūdzību Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā.

Tāpat vēstīts, ka iepriekš Lapsa skaidroja, ka DP par «it kā pretošanos policijas darbinieku likumīgām prasībām» aizturēja viņu 12. maijā, kad viņš sabiedriskā vietā Ērgļu ielā bija ieradies ar fotostatīvu un fotokameru.

«Tā kā jau iepriekš DP dažādos veidos bija mēģinājusi prettiesiski kavēt man veikt filmēšanu, izsakot arī atklātus draudus, šajā reizē biju ieradies ar nefunkcionējošu fotokameru, kurai nebija barošanas bloka un atmiņas kartes un ar kuru līdz ar to nebija iespējams veikt ne filmēšanu, ne fotografēšanu,» pastāstīja Lapsa.

Viņš arī skaidroja: «DP darbiniekiem pietika ar to, ka viņi ieraudzīja fotokamerai līdzīgu priekšmetu, un, neraugoties uz maniem paskaidrojumiem, ka nekāda filmēšana netiek veikta un ka man ir visas tiesības ar fotokameru atrasties sabiedriskā vietā, es tiku nelikumīgi aizturēts.»

Lapsa iepriekš atzīmēja, ka, ierodoties VP darbiniekiem, viņi pēc viņa lūguma veica kameras apskati un konstatēja, kā arī fiksēja fotoattēlos, ka ar viņa fotokameru nav iespējams veikt filmēšanu vai fotoattēlu uzņemšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu