ST ierosinājusi lietu par izmaiņām radio programmu valodas regulējumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Satversmes tiesa (ST) ierosinājusi lietu par izmaiņām radio programmu valodas regulējumā.

Kā liecina paziņojums tiesas mājaslapā, ST ierosināja lietu «Par Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārejas noteikumu 27.punkta atbilstību Satversmes 1.pantam, 100.panta pirmajam teikumam un 105.pantam».

Apstrīdētā norma noteic, ka tāda elektroniskā plašsaziņas līdzekļa radio programma, kuram izsniegtajā radio programmas apraides atļaujā ir noteikts vai no tās izriet, ka radio programmas daļa valsts valodā nedrīkst būt mazāka par 50%, sākot ar 2016.gada 1.janvāri, ir valsts valodā. Elektroniskais plašsaziņas līdzeklis, kura radio programma, sākot ar 2016.gada 1.janvāri, ir valsts valodā, līdz 2015.gada 31.decembrim pārreģistrē savu apraides atļauju. Pārreģistrētā apraides atļauja stājas spēkā 2016.gada 1.janvārī.

Satversmes 1.pants nosaka, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, Satversmes 100.panta pirmais teikums paredz, ka ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus, bet Satversmes 105.pants - ikvienam ir tiesības uz īpašumu. Īpašumu nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm. Īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu. Īpašuma piespiedu atsavināšana sabiedrības vajadzībām pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos uz atsevišķa likuma pamata pret taisnīgu atlīdzību.

Lieta ierosināta pēc SIA «Krievu hītu radio» konstitucionālās sūdzības,

kurā pausts viedoklis, ka apstrīdētā norma aizskar tās tiesības uz īpašumu, proti, tiesības veikt komercdarbību. Sūdzības iesniedzējs ir elektroniskais plašsaziņas līdzeklis, un tam ir izsniegtas vairākas radio programmu apraides atļaujas. Saskaņā ar minētajām atļaujām 50% radio programmas jāveido latviešu valodā. Apstrīdētā norma, nosakot, ka no 2016.gada 1.janvāra visa radio programma būs jāveido latviešu valodā, varot negatīvi ietekmēt sūdzības iesniedzējas komercdarbību. Turklāt tas, ka apstrīdētā norma tiks piemērota arī tiem plašsaziņas līdzekļiem, kuriem jau ir izsniegtas radio programmas apraides atļaujas, esot pretrunā ar tiesiskās paļāvības principu.

Visbeidzot apstrīdētā norma ierobežojot vārda brīvību, jo

tiekot ierobežotas gan elektroniskā plašsaziņas līdzekļa iespējas sniegt informāciju savai auditorijai,

gan auditorijas iespējas informāciju saņemt. Tādējādi pastāvot iespēja, ka sūdzības iesniedzēja zaudēs savu radio programmu mērķauditoriju, norāda radio savā pieteikumā.

ST uzaicinājusi Saeimu līdz 3.septembrim iesniegt tiesai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 3.decembris. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu