PTAC aicina būt piesardzīgiem, izmantojot batutus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) aicina būt piesardzīgiem, izmantojot batutus, pavēstīja PTAC pārstāve Ilze Žunde.

Saskaņā ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas sniegto informāciju vasarā neatliekamās medicīniskās palīdzības punktā dienā vēršas līdz pat 10 bērnu, kas guvuši traumas, lēkājot pa batutu.

PTAC norāda, ka lielākoties bērni uz batuta gūst lūzumus, galvas sasitumus un muguras traumas. Negadījumu cēloņi mēdz būt dažādi – nepietiekama pieaugušo uzraudzība, nedroša batutu lietošana, kā arī informācijas trūkums.

Lai samazinātu traumu riskus uz batutiem, PTAC aicina ņemt vērā to tehnisko stāvokli, izvietojumu un informāciju, kā arī norādes un brīdinājumus.

Pirms laižat bērnu uz batuta, PTAC iesaka pievērst uzmanību tā tehniskajam stāvoklim - vai metāla atsperēm, āķiem un rāmim ir aizsargpārklājums; vai ap batutu ir drošības tīkls; vai batutam nav caurumu, plīsumu vai plaisu; vai nav bojāts rāmis; vai batuts ir tīrs un sauss; vai nav citu defektu.

Tāpat jāpievērš uzmanība batuta izvietojumam - vai tas atrodas brīvā vietā, kurā nav potenciālu apdraudējumu, piemēram, žogi, dzīvžogi, koki, mieti vai kādi priekšmeti; vai ap to ir vismaz 2,5 metrus plata drošas krišanas zona; vai tas ir izvietots uz triecienu samazinošas pamatnes, kā, piemēram, mīksts un elastīgs zāliens, smiltis, mizu mulča vai cits materiāls, kas nodrošina amortizējošu efektu. Batuts nedrīkst būt novietots uz cietas pamatnes - betona, asfalta - bez drošības tīkla vai paklāja.

Labi redzamā un pieejamā vietā jābūt norādei par lietotāja maksimālo svaru un/vai vecumu un batutu izmantošanas noteikumiem un brīdinājumiem ar norādēm par to ka, piemēram, uz batuta drīkst atrasties tikai viena persona; vienmēr lēkāt batuta vidū; nekad nelēkt nost; nekad nemest kūleņus; stāvēt malā, kad kāds cits izmanto batutu; nekad neiet zem batuta, kad tas tiek lietots; noņemt visas rotaslietas, pulksteni, kaklarotas vai tādu apģērbu, kas var aizķerties.

PTAC arī atgādina, ka komersantu pienākums pakalpojuma sniegšanas laikā ir bērnu uzraudzīt.

Ja batuts un batuta pakalpojumu sniegšanas vieta neatbilst drošuma prasībām, PTAC aicina ziņot pa Patērētāju traumu ziņojumu tālruni 67388639 vai sūtīt ziņu pa e-pastu ptac@ptac.gov.lv , vai aizpildīt formu PTAC mājaslapā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu