Patvēruma meklētāji netiek baroti; dienas nauda - 2,15 eiro

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Muceniekos, patvēruma meklētāju nometnē, iespējams, mitināsies daļa no 250 bēgļiem, ko tuvāko divu gadu laikā uzņems Latvija. Bēgļa statusu patvēruma meklētājam piešķir 8 līdz 9 mēnešu laikā. Tikmēr patvēruma meklētājam valsts izmaksā dienas naudu – 2,15 eiro.

No 1998. līdz 2014. gadam Latvijā starptautisko aizsardzību lūguši 1440 patvēruma meklētāji. Pērn bija lielākais skaits – 364 personas. No tām tikai trijiem piešķīra bēgļa statusu, bet 21 alternatīvo statusu.

«Mēs nevaram atbildēt, vai šī nauda ir daudz vai maz, vai pietiekoša. To nosaka likums, un ar šo naudu patvēruma meklētājiem ir jāiztiek,» stāsta Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pārstāve Undīne Priekule.

Labklājības ministrija norāda, ka šobrīd Latvijā iztikas minimumu vairs neaprēķina. Tomēr ienākumu līmenis, kuru nepārsniedzot persona tiek atzīta par trūcīgu, ir 128,06 EUR.

Iegūstot bēgļa vai alternatīvo statusu, no 9 mēnešiem līdz vienam gadam tiek izmaksāts pabalsts minimālās algas apmērā. Bet jāpamet patvēruma nometne.

Pārsvarā patvērumu Latvijā cer saņemt Ukrainas, Afganistānas, Krievijas, Vjetnamas un Gruzijas valstspiederīgie.

Šogad patvērumu Latvijā lūgušas 152 personas, no kurām neviena nav saņēmusi bēgļa statusu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu