Aizsardzības ministrija izvēlējusies risinājumu pretgaisa aizsardzības raķešu iegādei

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Aizsardzības ministrija (AM) ir izvēlējusies risinājumu pretgaisa aizsardzības raķešu iegādei, taču pagaidām nav skaidrības, kad varētu sākties reāli iepirkumi, pastāstīja AM Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins.

Aprīlī toreizējais aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis darba vizītē apmeklēja ASV un ar vietējām amatpersonām apsprieda iespēju Latvijai piegādāt pretgaisa aizsardzības raķetes «Stinger». Šajā pašā mēnesī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube telekompānijai LNT atzina, ka jautājumu par pretgaisa aizsardzības raķešu «Stinger» iegādi no ASV plānots izlemt tuvākā mēneša laikā.

Galkins tagad skaidroja, ka ministrijas speciālisti ir izvēlējušies atbilstošāko risinājumu, taču šobrīd netiek atklāts, vai tiks iegādātas tieši «Stinger» raķetes vai arī Latvija līdzīgi kā Lietuva pirks Polijas pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas «Grom».

Galkins gan uzsvēra, ka raķešu iegāde būs atkarīga no nākamā gada valsts budžeta veidošanas, tāpēc konkrētu laiku, kad varētu sākties iepirkumi, viņš atturējās minēt.

Jau vēstīts, ka Latvijas parlaments iepriekš pieņēmis lēmumu līdz 2020.gadam aizsardzībai novirzīt 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet, ņemot vērā to, ka pašreizējos apstākļos nepieciešams ļoti strauji veidot savas aizsardzības spējas, valdība nesen vienojās aizsardzībai novirzīt 2% no IKP jau līdz 2018.gadam.

Latvija arī plāno iegādāties jaudīgas radaru sistēmas, kuras spēj fiksēt un identificēt ikvienu objektu, tostarp zemu lidojošu, kas šķērso Latvijas gaisa telpas, kā arī sauszemes robežas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu