ECT lietā par patvēruma meklētāja aizturēšanu atzīst pārkāpumu sūdzību izskatīšanas ilguma dēļ

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) šodien lietā par patvēruma meklētāja aizturēšanu vienbalsīgi atzina, ka noticis pieteicēja cilvēktiesību pārkāpums attiecībā uz apelācijas sūdzību izskatīšanas ilgo termiņu.

Kā norādīja Ārlietu ministrijā, Aladīns Nasrs Allāhs savā pieteikumā tiesai, atsaucoties uz Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā noteiktajām tiesībām uz personisko brīvību un drošību, sūdzējās par viņa aizturēšanu patvēruma procedūras laikā, kas kopumā ilga piecus mēnešus. Iesniedzējs apgalvoja, ka aizturēšana aizturēto ārzemnieku un patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā Daugavpilī bija prettiesiska šajā konvencijas normas izpratnē, jo nebija pierādījumu, ka viņš varētu bēgt vai ļaunprātīgi izmantot patvēruma procedūru. Tāpat iesniedzējs norādīja, ka viņš tika prettiesiski aizturēts trīs dienas pēc tam, kad jau bija pieņemts lēmums par alternatīvā statusa piešķiršanu. Visbeidzot, atsaucoties uz konvencijas normu par aizturēšanas tiesiskuma kontroli, iesniedzējs apgalvoja, ka viņa apelācijas sūdzību, apstrīdot aizturēšanas tiesiskumu, izskatīšana Latgales apgabaltiesā bija neefektīva, norādot uz tās ilgumu, rakstveida procesu un tiesvedības valodu.

Spriedumā ECT vienbalsīgi atzina, ka ir pieļauts konvencijas pārkāpums attiecībā uz termiņu, kādā tika izskatītas iesniedzēja apelācijas sūdzības par viņa aizturēšanas tiesiskumu, uzskatot, ka 55 dienu un 22 dienu termiņš salīdzinoši vienkāršas apelācijas sūdzības izskatīšanai bija nesamērīgi ilgs. Pārējās iesniedzēja sūdzības ECT vienbalsīgi noraidīja.

Tiesa atzina, ka iesniedzēja aizturēšana laika posmā no 2013.gada 7.maija līdz 7.oktobrim, tostarp pēc lēmuma pieņemšanas par alternatīvā statusa piešķiršanu 3.oktobrī, bija tiesiska, jo tā bija balstīta uz tiesneša lēmumiem, kas pieņemti saskaņā ar Patvēruma likuma normām, un nepārsniedza patvēruma procedūras ietvarus. ECT arī atzina, ka iesniedzēja aizturēšanas ilgums - pieci mēneši - bija uzskatāms par samērīgu, jo šajā laika posmā kompetentās valsts amatpersonas veica visas nepieciešamās darbības, lai izskatītu iesniedzēja patvēruma pieteikumu, un uzturēšanās apstākļi aizturēto ārzemnieku un patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā Daugavpilī bija piemēroti patvēruma meklētāju izmitināšanai.

Vērtējot iesniedzēja sūdzības par tiesvedības valodu un rakstveida procesu apelācijas instancē, ECT atzina, ka iesniedzējam bija izskaidrota tiesvedības kārtība apelācijas instancē un viņš varēja pilnā mērā īstenot savas tiesības rakstveida procesā. Turklāt iesniedzējs nebija lūdzis tiesu izskatīt viņa apelācijas sūdzību mutvārdu procesā vai apgalvojis, ka viņam nebija pieejami lietas materiāli.

Iesniedzējs bija lūdzis piespriest viņam kompensāciju par morālo kaitējumu 15 000 eiro apmērā, taču ECT šo prasību noraidīja, uzskatot, ka pārkāpuma konstatēšana pati par sevi ir pietiekams atlīdzinājums šajā lietā.

Trīs mēnešu laikā no sprieduma pasludināšanas dienas to var pārsūdzēt ECT Lielajā palātā.

Pieteikuma iesniedzējs Aladīns Nasrs Allāhs ir 1982.gadā dzimis Sīrijas pilsonis. 2013.gada 5.maija rītā iesniedzēju, kurš kājām bija šķērsojis Krievijas-Latvijas robežu, pierobežas zonā apturēja Valsts robežsardze un aizturēja saskaņā ar Imigrācijas likuma noteikumiem. Iesniedzējs bija pametis Krievijas teritoriju pēc tam, kad tur bija ieradies 2012.gadā un uzsācis patvēruma procedūru.

2013.gada 7.maijā Valsts robežsardze noformēja iesniegumu par bēgļa statusa piešķiršanu iesniedzējam. Tajā pašā dienā Valsts robežsardze aizturēja iesniedzēju uz Patvēruma likuma normu pamata, jo nebija noskaidrota patvēruma meklētāja identitāte un bija pamats uzskatīt, ka patvēruma meklētājs centās ļaunprātīgi izmantot patvēruma procedūru. Iesniedzējs tika ievietots aizturēto ārzemnieku un patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā Daugavpilī.

Lēmumu par iesniedzēja aizturēšanu uz diviem mēnešiem Daugavpils tiesa pieņēma 2013.gada 10.maijā. 8.jūlijā un 6.septembrī tiesa atkārtoti pagarināja iesniedzēja aizturēšanas termiņu vēl uz diviem mēnešiem. Tiesas ieskatā pastāvēja iespēja, ka iesniedzējs varētu ļaunprātīgi izmantot patvēruma procedūru, kā to bija jau darījis iepriekš, atrodoties Krievijā.

2013.gada 3.oktobrī Valsts robežsardze informēja iesniedzēju, ka viņam bija piešķirts alternatīvais statuss un izsniegta termiņuzturēšanās atļauja uz vienu gadu. 2013.gada 7.oktobra pēcpusdienā iesniedzējs, kurš kopumā patvēruma procedūras ietvaros bija aizturēts piecus mēnešus, tika atbrīvots. Drīz pēc atbrīvošanas iesniedzējs pameta Latvijas teritoriju un viņa atrašanās vieta patlaban nav zināma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu