No amata gāzts Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Variks

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ķekavas novada dome šodien lēma atbrīvot no amata domes priekšsēdētāju Valtu Variku (Vidzemes partija). Lēmums tika pieņemts, par balsojot 10 deputātiem. Pret balsoja seši, viens deputāts nepiedalījās.

Sēdes sākumā deputāts Ilgonis Leišavnieks (Vidzemes partija) iesniedza priekšlikumu izņemt no darba kārtības jautājumu par Varika atbrīvošanu no amata. Pozīcijas deputāti skaidroja, ka jautājums ir sasteigts, jo publiskajā telpā Varika «nolaidība» saistīta ar Korupcijas apkarošanas un novēršanas biroja (KNAB) pašvaldībai adresēto vēstuli, kurā uzskaitīti iespējamie prettiesiski pieņemtie lēmumi un negodīgas darbības.

Šī informācija vēl nav izvērtēta, tādēļ pašreiz priekšsēdētāja atlaišana esot iniciēta nepamatoti. Tomēr, deviņiem deputātiem balsojot pret šo priekšlikumu un sešiem atbalstot, tas tika noraidīts.

Iepriekšējais Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Roberts Jurķis (V) savukārt iesniedza priekšlikumu jautājumu par Varika atlaišanu izskatīt kā pirmo. 10 deputātiem balsojot par un sešiem - pret, šis priekšlikums tika atbalstīts.

Skatot jautājumu par Varika atlaišanu, tā iniciators Jurķis atkārtoti skaidroja, ka divu gadu laikā kopš Varika stāšanās amatā vairākumam deputātu ir zudusi uzticība viņam. Jurķis sacīja, ka nelasīs garu apsūdzības rakstu, jo šis ir politisks lēmums. Deputāti par priekšsēdētāja pārkāpumiem ir informēti un savu viedokli izteikšot balsojumā.

Deputāti lūdza Varikam komentēt publiski izskanējušos pārkāpumus, kuros viņš vainots. Viņam tika jautāts, vai viņš tiešām ir vienpersoniski paaugstinājis algu pašvaldības aģentūras «Ķekavas ambulance» direktorei Daigai Āboltiņai. Variks to noliedza, apgalvojot, ka šo lēmumu kopīgi pieņēma Sociālo jautājumu un Finanšu komitejas deputāti.

Tāpat viņš noraidīja pārmetumus, ka bremzē lēmumu pieņemšanu pašvaldībā, uzskaitot viņa sasaukuma laikā paveikto - Ķekavas sākumskolas 2.kārtas darbu īstenošana, problēmu novēršana tehniskajā projektā par 3.kārtas darbiem, Pļavniekkalna skolas piebūves projekta virzība, dažādu ūdenssaimniecības projektu īstenošana, Baložu saimniecības sakārtošana un citi. «Aicinu kolēģus šo visu atcerēties, ja ir aizmirsts,» pauda Variks.

Deputāti aicināja iepriekšējo priekšsēdētāju Jurķi tāpat uzskaitīt viņa četru gadu laikā paveiktos darbus. Viņš apgalvoja, ka lielāko daļu projektu, kurus minēja Variks, sāka iepriekšējais sasaukums.

Deputāti uzsvēra, ka, balstoties uz iepriekšējo pieredzi jautājumos par priekšsēdētāja nomaiņu, par nākamo domes vadītāju kļūst deputāts, kurš parakstījis atlaišanas iniciatīvu. Šajā gadījumā tas ir Jurķis.

Deputāti pārrunāja viens otra padarīto šajā un iepriekšējos sasaukumos, iztirzāja katra atbildības jomas un sprieda par sekmīgu darbu komandā, tā, lai sabiedrībā neraisītu bažas par nesakārtotu pašvaldības darbu.

Deputāts Aigars Vītols (Vidzemes partija) uzsvēra nacionālās apvienības deputātes Ievas Arntes saliedēšanos ar deputātiem no «Saskaņas centra» priekšsēdētāja atlaišanas jautājumā, ironiski jautājot, vai arī valdībā varētu ar laiku izveidoties šāda koalīcija. Arnte skaidroja, ka viņai ir personīgi apsvērumi, kādēļ tiek atbalstīta Varika nomaiņa, un nekādas vienošanās ar «Saskaņas centru» nav bijušas.

Deputāti arī izteica priekšlikumus ļaut Varikam sagatavot detalizētu un pamatotu atskaiti par iespējamām prettiesiskām darbībām, ko minējis KNAB, kā arī izveidot pašvaldībā komisiju, kas izvērtētu argumentus Varika nomaiņas jautājumā. Šie priekšlikumi tika noraidīti.

Pēc vairāk nekā stundu garām diskusijām deputāti ar 10 balsīm pieņēma lēmumu no amata atbrīvot Variku.

Kā ziņots, Varika atlaišanu iniciēja 10 domes deputāti - labējo partiju pārstāvji kopā ar deputātiem no «Saskaņas centra». Iniciatīvas priekšgalā bijis iepriekšējais domes priekšsēdētājs Jurķis.

Jurķis aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka uz šādu soli deputātus mudinājusi Varika neizlēmība, bezdarbība un nespēja tikt galā ar amata pienākumiem. «Deputātiem ir beigusies uzticība priekšsēdētājam. Ir vajadzīgas aktīvas darbības, lai tiktu pieņemti lēmumi,» pauda bijušais novada domes priekšsēdētājs.

Variks domes priekšsēdētāja krēslā nonāca pēc pašvaldību vēlēšanām pirms diviem gadiem, kad par viņu nobalsoja 11 deputāti, bet trīs bija pret. Vēl trīs deputāti - Andis Damlics («Reģionu alianse»), Germans Ivanovs (SC) un Andris Ceļmalnieks (V) - uz pirmo domes sēdi nebija ieradušies. Variks amatā nomainīja Jurķi no «Vienotības».

Pašvaldību vēlēšanās Ķekavas novada domē, kurā ir 17 deputātu vietas, uz vietu domē pretendēja 13 partijas, no kurām 5% barjeru pārvarēja astoņas. Trīs partijas uzrādīja līdzīgus rezultātus - Vidzemes partija ar 17,12% vēlētāju atbalstu saņēma četrus deputātu mandātus, «Vienotība», atpaliekot par 45 balsīm, saņēma 16,52% balsu un trīs vietas domē, bet vēl trīs vietas ieguva «Saskaņas centrs», kas vēlēšanās saņēma 14,52% balsu.

No partijas «Sadarbība» ar 7,35% vēlētāju atbalstu tika ievēlēts Igoris Malinausks un Linda Danileviča, bet no politiskās partijas «Reģionu alianse», pateicoties 8,17% balsu, pašvaldībā iekļuva Juris Krūmiņš un Andis Damlics. Savukārt «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK un partija «Tautas kontrole», kā arī Latvijas Zemnieku savienība (LZS) pašvaldībā katra ieņēma pa vienam krēslam.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu