Bēgļi divu gadu laikā varētu ierasties ik pēc trim mēnešiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijai 250 bēgļi nebūs jāuzņem uzreiz, bet gan divu gadu garumā, un, visticamāk, Latvijā viņi varētu ierasties katrus trīs mēnešus, Saeimas Eiropas lietu komisijas izbraukuma sēdē patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā «Mucenieki» norādīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Tāpat Kozlovskis skaidroja, ka bēgļi jāuzņem divu gadu laikā un pirmie no tiem varētu Latvijā ierasties ziemā.

Ministrs, atbildot uz vairāku klātesošo deputātu paustajiem iebildumiem, ka bēgļu uzņemšanā nav ņemta vērā Latvijas pozīcija, norādīja, ka izveidotā darba grupa, kurā ir vairāku ministriju pārstāvji, sagatavos attiecīgu modeli un redzējumu.

«Mums nav pienākuma piešķirt statusu, ja mums būs aizdomas. Mēs varēsim izvēlēties uz vietas,» pauda ministrs, skaidrojot, ka

pašreizējais uzņemamo bēgļu skaits ir daudzas reizes mazāks par to, kas tika sākotnēji piedāvāts.

«Mums bija divas iespējas - saņemt trīs reizes vairāk vai arī jau zināmo skaitli,» deputātiem strikti norādīja ministrs.

Tiek paredzēts, ka bēgļi Latvijā, pēc Kozlovska teiktā, varētu ierasties «katrus trīs mēnešus».

Savukārt pēc Saeimas Eiropas lietu komisijas izbraukuma sēdes slēgtās daļas Kozlovskis klātesošajiem mediju pārstāvjiem skaidroja, ka šis ir vienreizējs projekts, kā arī Latvijai izdevīgākais.

«Nākamais jautājums, kas pašlaik ir uzdots, ir pašas procedūras norise - integrācija, darba tirgus, vēlamā bēgļu profila ieskicēšana.

Bez kompleksas pieejas to būs grūti izdarīt,» viņš atzina. «Līdz nebūs skaidrs, kā viss norisināsies, mēs šo procedūru nesāksim,» apliecināja ministrs.

Runājot par sarunām ar Latvijas pašvaldībām, Kozlovskis atzina, ka pašlaik no uzņēmumiem un uzņēmējiem nav vērojama īpaša interese par bēgļu nodarbināšanu. «Bet sarunas un jautājumi ir - ko viņi māk, ko nemāk, jo ir personas ar augstāko izglītību un dažādām specialitātēm, kā arī mazkvalificēta darbaspēka veicēji,» viņš sacīja.

Tikmēr, skaidrojot pašu bēgļu izvēles procesu, ministrs norādīja, ka Latvijai ir iespēja izveidot sarakstu ar vēlmēm, kuras tiks nosūtītas Itālijai.

Kā ziņots, pirmos no 250 bēgļiem Latvija varētu uzņemt šogad rudenī, pastāstīja iekšlietu ministra Kozlovska padomniece Daiga Holma.

Valdība 6.jūlija ārkārtas sēdē vienojās par Latvijas nostāju bēgļu jautājumā, vienojoties, ka divu gadu laikā mūsu valsts varētu uzņemt 250 patvēruma meklētājus.

Latvija apņēmusies ES pārvietošanas programmā no trešajām valstīm un mītnesvietas maiņas programmā no Itālijas un Grieķijas divu gadu laikā solidāri uzņemt 250 personas, kurām ir nepieciešama starptautiskā aizsardzība.

50 bēgļi būs no trešajām valstīm, bet pārējie - no Grieķijas un Itālijas.

Kritēriji, pēc kādiem Latvijas puse izskatīs, kurus bēgļus uzņemt vai neuzņemt, būs zināmi tuvākajā laikā. Iekšlietu ministrs LNT atzinis, ka Latvija ir ieinteresēta uzņemt bēgļu ģimenes - vecākus ar bērniem -, nevis atsevišķus bēgļus.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) jau ir parakstījusi rezolūciju, ar kuru Valsts kancelejai sadarbībā ar Iekšlietu ministriju uzdots izveidot augsta līmeņa starpinstitucionālu darba grupu. Darba grupas uzdevums būs izstrādāt tiesisko un praktisko sistēmu 250 bēgļu uzņemšanai no Itālijas, Grieķijas un trešajām valstīm. Darba grupa izveidos Latvijas apstākļiem vispiemērotāko sistēmu šo personu integrācijai sabiedrībā, pagaidu mītnes vietai, nodarbinātībai, veselības aizsardzībai un citiem jautājumiem.

Paredzēts, ka darba grupā tiks iesaistītas Iekšlietu, Kultūras, Labklājības, Izglītības un zinātnes, Veselības, kā arī Vides un reģionālās attīstības ministrija. Darba grupa varētu tikt izveidota līdz augusta vidum.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu