VM grib gadu ilgu pārejas periodu jaunajām trans-taukskābju normām pārtikā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Veselības ministrija (VM) uzstās uz gadu ilgu pārejas periodu par jaunajām trans-taukskābju normām pārtikā, jo uzskata, ka uzņēmējiem būs pietiekami ilgs laiks, lai sagatavotos - realizētu esošos produktus un pārveidotu ražošanu.

Noteikumu projekts par trans-taukskābju normām pārtikā bija iekļauts pirmdienas Ministru kabineta komitejas sēdē, taču tika atlikts par divām nedēļām, jo nozares ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) atrodas atvaļinājumā, bet viņš vēlas pats būt klāt projekta apspriešanā.

VM Sabiedrības veselības departamenta eksperte Sanita Lazdiņa atzina, ka lielākās diskusijas gaidāmas par pārejas laiku - ministrija uzskata, ka gads būs pietiekams periods un jaunajām normām jāstājās spēkā 2017.gadā. Pēc Lazdiņas sniegtās informācijas, no Zemkopības ministrijas un ražotājiem saņemts priekšlikums par trīs gadu ilgu pārejas periodu. «Galvenās diskusijas būs par spēkā stāšanās laiku,» sacīja Lazdiņa.

Ministrijā uzsver, ka par projektu ir zināms jau kopš pagājušā gada, kad sākās tā apspriešana, kā arī citviet pasaulē jaunu trans-taukskābju normu ieviešanai ticis dots gads.

BNS jau ziņoja, ka projekts nosaka maksimāli pieļaujamo trans-taukskābju daudzumu pārtikas produktiem, kas pieejami Latvijas tirgū, tajā skaitā importētajiem, tādējādi ierobežojot pārtikas produktus ar augstu trans-taukskābju saturu patēriņu un uzlabojot Latvijas iedzīvotāju uztura paradumus.

Noteikumu projekts ir balstīts uz Austrijas normatīvo regulējumu, kur trans-taukskābju ierobežojumi attiecas ne tikai uz pārtikas ražošanā izmantojamām izejvielām – eļļām un taukiem, bet arī uz pašiem pārtikas produktiem, nosakot maksimāli pieļaujamo trans-taukskābju daudzumu.

Noteikumu projekts varētu skart apmēram 7800 Latvijas pārtikas aprites uzņēmumu,

kas, iespējams, pārtikas ražošanas un ēdienu gatavošanas procesā izmanto taukvielas, kas satur trans-taukskābes. Nosakot maksimāli pieļaujamo trans-taukskābju daudzumu pārtikas produktos, pārtikas ražotājiem būs jāpārveido pārtikas produktu ražošanas tehnoloģijas un receptes.

Noteikumos noteiktās prasības tiks piemērotas pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir trans-taukskābes, kas radušās hidrogenējot eļļas, spiežot eļļas augstās temperatūrās, eļļās cepot un karsējot pārtikas produktus, kā arī taukus saturošus pārtikas produktus cepot un grilējot, augu eļļu saturošiem un dzīvnieku izcelsmes produktiem, piemēram, pusfabrikātiem, kā dažādiem gaļas un zivju izstrādājumiem, gatavām pankūkām, kā arī citiem produktiem, kas tiek atkārtoti cepti un grilēti, skaidro VM.

Noteikumu projektā noteiktās prasības netiks piemērotas dzīvnieku izcelsmes taukiem un produktiem, kuru sastāvā trans-taukskābes radušās dabiski un nav pievienotas pārtikas ražošanas procesos.

VM uzsver, ka Latvijas iedzīvotāju uztura paradumi nav veselīgi. Gan pieaugušo, gan bērnu un jauniešu vidū ir izplatīta saldumu, konditorejas izstrādājumu lietošana.

Visaugstākais trans-taukskābju saturs ir tieši dažādos saldumos un konditorejas izstrādājumos, kuru ražošanai tiek izmantotas rūpnieciski ražotas trans-taukskābes.

«Galvenā problēma, kāpēc tieši Latvijā nepieciešams ierobežot trans-taukskābju daudzumu pārtikas produktos, nosakot maksimāli pieļaujamo daudzumu, ir tieši augstā saslimstība un mirstība no sirds un asinsvadu slimībām. Aptuveni 75% sirds un asinsvadu saslimšanu cēloņiem ir saistīti ar novēršamiem riska faktoriem,» pamato ministrija.

Noteikumi stāšanās spēkā plānota 2016.gada 1.janvārī, bet ražotājiem jaunās normas spēkā stātos 2017.gadā.

Noteikumu projekta efektīvai īstenošanai un uzraudzībai ir nepieciešams arī papildus valsts finansējums Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) kontrolei un paraugu laboratoriskajām analīzēm, ko PVD šobrīd neveic.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu