Ik gadu SIVA Koledžu absolvē vidēji 20 zīmju valodas tulki

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ik gadu Sociālās integrācijas valsts aģentūras (SIVA) Koledžu absolvē vidēji 20 zīmju valodas tulki, informēja SIVA, kurā turpinās uzņemšana studijām 2015./2016. gadā.

SIVA Koledža Jūrmalā pašlaik ir vienīgā mācību iestāde Latvijā, kurā var apgūt surdotulka profesiju par valsts budžeta līdzekļiem. Surdotulku izglītības programma SIVA Koledžā tiek īstenota jau no 2007.gada, kuras ietvaros divu gadu laikā studenti apgūst dažādus teorētiskos kursus, kā arī iziet praksi reālās organizācijās Latvijā. Ik gadu SIVA Koledžu absolvē vidēji 20 zīmju valodas tulki.

Šobrīd Latvijā šo speciālistu skaits ir nepietiekams.

Saskaņā ar Latvijas Nedzirdīgo savienības (LNS) sniegto informāciju, vairāk nekā 1360 cilvēkiem gadā nepieciešama surdotulka jeb zīmju valodas tulka palīdzība saskarsmes nodrošināšanai, tai skaitā arī izglītības programmu apguvei. Šobrīd LNS nodarbina vidēji 40 zīmju tulkus, no kuriem tikai 14 ir ieguvuši surdotulka kvalifikāciju.

Studiju virziens «Tulkošana» SIVA Koledžā ir akreditēts tikai līdz 2019.gada 23.maijam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu