Satversmes tiesa ierosina lietu par uzturlīdzekļu parādnieku datu publiskošanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Satversmes tiesas (ST) 2.kolēģija pirmdien ierosināja lietu «Par Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 5.1 panta atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 96. pantam», informēja ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska.

Viņa norādīja, ka lieta ierosināta pēc tiesībsarga Jura Jansona pieteikuma. Tiesībsargs gan pirms, gan pēc apstrīdētās normas pieņemšanas aicinājis Saeimu novērst trūkumus apstrīdētajā normā, jo tā nesamērīgi ierobežojot personu tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību.

Atbilstoši Jansona uzskatam,

ar apstrīdēto normu noteiktajam pamattiesību ierobežojumam gan esot leģitīms mērķis – veicināt vecāku pienākumu pildīšanu,

taču esot apšaubāms tas, ka šāds tiesību uz privātās dzīves neaizskaramību ierobežojums palīdz šo mērķi sasniegt. Tiesībsargs norāda, ka uzturlīdzekļu parādnieki lielākoties esot personas, kurām nav ienākumu un vērtīgu īpašumu, turklāt viņu nespēja pildīt tiesas spriedumu par uzturlīdzekļu piedziņu esot atzīta likuma noteiktajā kārtībā.

Tāpat tiesībsargs norādījis, ka

trešajām personām neesot tiesiska pamata uzzināt uzturlīdzekļu parādnieku personas datus.

Tas varot novest pie personas datu nelikumīgas apstrādes, piemēram, identitātes zādzības. Savukārt personu un institūciju loks, kam ir tiesības iepazīties ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda rīcībā esošo informāciju par parādniekiem, jau iepriekš noteikts normatīvajos aktos.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 27. decembris.

Jau ziņots, ka no šā gada 1.jūlija mājas lapā «www.ugf.gov.lv» publiskotas ziņas par uzturlīdzekļu parādniekiem, norādot nemaksātāju vārdu, uzvārdu, personas koda otro daļu un dzimšanas gadu. Jaunā regulējuma mērķis ir sekmēt bērna tiesību aizsardzību, kā arī veicināt vecāku pienākumu pildīšanu – uzturlīdzekļu maksāšanu. Vārda publicēšanai ir vairāki ierobežojumi.

Kopējā alimentos nesamaksātā summa kopš 2004.gada ir 138,7 miljoni eiro. Par šiem bērniem ir maksājusi valsts. Lielākais uzturlīdzekļu parādnieks ir no Ludzas novada, viņa parāds sasniedz 48 tūkstošus eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu