Par jaunā pedagogu atalgojuma modeļa tālāko virzību varētu lemt 11.augustā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Par jaunā pedagogu atalgojuma modeļa tālāko virzību valdība varētu lemt 11.augustā, šodien žurnālistiem pēc koalīcijas padomes sēdes sacīja Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) pienākumu izpildītājs, satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Pašlaik notiek jaunā atalgojuma modeļa saskaņošana starp ministrijām, pašvaldībām un ieinteresētajām organizācijām.

ir aktuāls un pie tā tiek strādāts, nav tā, ka tas «būtu nolikts plauktiņā, gaidot labākus laikus», uzsvēra ministrs. Ļoti svarīgi ir sabalansēt strukturālās reformas ar budžeta iespējām, lai no vienas puses nesamazinātos esošais atalgojums un no otras puses tiktu nodrošināts adekvāts pedagogu atalgojums attiecībā pret adekvātu audzēkņu skaitu, skaidroja politiķis.

Viņš norādīja, ka modelim saskaņošanas procesā jābūt labi «noslīpētam» pirms tā skatīšanas valdībā. Taujāts, vai būs pieejami modeļa ieviešanai nepieciešamie līdzekļi, Matīss atbildēja, ka budžeta kontekstā būs jālemj, vai jauno sistēmu sākt īstenot, piemēram, no nākamā gada sākuma vai no 1.septembra. Paaugstinot kādu pedagogu atalgojumu, būs nepieciešami papildu līdzekļi, tāpēc jautājums ir «ko, kad un cik mēs varēsim atļauties».

Kā ziņots, jaunais pedagogu atalgojuma modelis joprojām ir izglītības un zinātnes ministres prioritāte, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» atzina izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

Valdošās koalīcijas partijas iepriekš vienojās, ka Seilei kopā ar pašvaldību pārstāvjiem vēlreiz jāprecizē atsevišķi jautājumi par jauno pedagogu darba samaksas modeli. Ministrei sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību, Latvijas Lielo pilsētu asociāciju, kā arī koalīcijas partneriem vēlreiz būs jāizskata pedagogu atalgojumu modelis un vēlreiz jāprecizē atsevišķi jautājumi.

Jaunā pedagogu algu modeļa izskatīšanu valdībā sola jau kopš jūnija, izskanot vairākiem iespējamiem datumiem. Iepriekš izglītības un zinātnes ministre pauda viedokli, ka, neskatoties uz to, ka modelis varētu netikt ieviests jau ar 1.septembri, līdz mācību gada beigām vai, kas esot reālāk, vasaras vidum, vajadzētu pieņemt Ministru kabineta noteikumus. Noteikumi tikšot virzīti steidzamības kārtā.

Kā ziņots, IZM rosina jauno pedagogu darba samaksas modeli ieviest tikai nākamajā gadā, turklāt darot to divos atsevišķos posmos.

Modeļa ieviešana valsts profesionālās izglītības iestādēs varētu notikt jau 1.janvārī, bet pašvaldību un privātajās vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs - tikai ar 2016.gada 1.septembri.

Pedagogu atalgojuma jaunā modeļa ieviešanai valsts budžetā gadā papildus ir nepieciešami 31,43 miljoni eiro, 2016.gada četriem mēnešiem - 10,48 miljoni eiro, lai novērstu pašreizējo pedagogu atalgojuma nevienlīdzību un palielinātu nepieciešamo atbalstu skolēniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu