Valdība lems par bijušās LPSR Valsts drošības komitejas dokumentu zinātnisko izpēti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valdība otrdien lems, vai atļaut bez iepirkuma procedūras Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) noslēgt līgumu ar Latvijas Universitāti (LU) par bijušās LPSR Valsts drošības komitejas dokumentu zinātnisko izpēti, liecina ministrijas sagatavotais projekts.

Ministrija norāda uz Publisko iepirkumu likumā minētajiem izņēmumiem - likuma normām par objektīvo nepieciešamību un iespējamu būtisku apdraudējumu sabiedrības interešu aizsardzībai. Steidzamība pamatota ar noteikto termiņu – VDK dokumentu zinātniskā izpēte veicama līdz 2018.gada 31.maijam.

Projekts paredz atļaut IZM bez iepirkuma procedūras piemērošanas noslēgt vienošanos ar Latvijas Universitāti par speciālās starpdisciplinārās komisijas izveidi izpētes procesa nodrošināšanai, kā arī ar to saistīto izdevumu segšanai un administrēšanai.

2015.gadā izpētei finansējums jau paredzēts 250 000 eiro apmērā, bet 2016.gadā un 2017.gadā finansējums tiks paredzēts IZM valsts budžeta apakšprogrammā «Zinātniskās darbības attīstība augstskolās un koledžās» - ik gadu pa 250 000 eiro.

Jau ziņots, ka Saeima nolēma, ka tā dēvēto čekas maisu publiskošana var notikt tikai pēc materiālu zinātniskās izpētes.

Izpēti nav izdevies sākt jau ilgāku laiku, visbeidzot koalīcija vienojās VDK izpētes komisijas pārraudzību nodot LU Vēstures institūtam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu