Par Dāvim ziedotajiem līdzekļiem veiktas sirds operācijas trim bērniem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Par līdzekļiem, kas palika pāri no ziedojumiem mazā Dāvja dzīvības glābšanai, izdevies izglābt vēl trīs bērnus, veicot tiem sarežģītas sirds operācijas, TVNET informēja Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Laikā no 24. jūnija līdz 27.jūnijam Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā viesojās profesors Deivids Andersons no Evelīnas bērnu slimnīcas Londonā, lai sadarbībā ar Latvijas kolēģiem veiktu sarežģītas sirds operācijas trim mazajiem pacientiem. Profesora ceļu un naktsmītni kopsummā par 1692 eiro sedza Bērnu slimnīcas fonds no līdzekļiem, kas atlikuši no ziedojuma summas Dāvja ārstēšanai ASV.

Profesors Andersons ir vadošais bērnu kardioķirurgs Evelīnas bērnu slimnīcā, kas ietilpst «Guy's un St. Thomas» slimnīcu apvienībā. Profesors Andersons ir nākamais Lielbritānijas bērnu kardioķirurgu asociācijas prezidents. Latvijas bērnu kardioķirurgiem ir izveidojusies cieša sadarbība ar prof. Andersonu jau vairāk kā 10 gadu garumā. Pie viņa Londonā vairākkārtīgi ir mācījušies Latvijas bērnu sirds ķirurgi Valts Ozoliņš un Lauris Šmits.

Profesors viesojas Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā pie bērnu kardioķirurgiem jau trešo reizi.

Vizītes mērķis bija palīdzēt apgūt un veikt ļoti augstas sarežģītības sirds operācijas Latvijas bērniem.

«Šoreiz tika veikta plaušu artērijas vārstuļa autotransplantācija aortālā vārstuļa pozīcijā jeb Rosa operācija iedzimtas aortas stenozes gadījumā, aortāla vārstuļa viru plastika bērnam pēc pārslimota bakteriāla endokardīta un arteriālās pārslēgšanas operācija jaundzimušajam ar iedzimtu maģistrālo asinsvadu transpozīciju,» pastāstīja Bērnu slimnīcas Bērnu kardioloģijas un kardioķirurģijas klīnikas sirds ķirurgs Valts Ozoliņš.

Palīdzība tika sniegta 3 pacientiem – trīs nedēļas, četrus un astoņus gadu veciem.

Visi bērni pēc operācijas ir atveseļojušies. «Šī bija unikāla iespēja papildināt zināšanas Latvijas bērnu kardioķirurgiem, Latvijas bērniem tika veiktas sarežģītas sirds operācijas,» uzsver Ozoliņš, piebilstot, ka Latvijas veselības budžetā tika ietaupīti aptuveni 80 000 eiro, kas būtu jāsamaksā, ja bērnus operētu ārzemēs. Prof. Andersons operācijas veica sava atvaļinājuma laikā un bez atlīdzības. «Transporta un dzīvošanas izdevumus sedza Bērnu slimnīcas fonds, kas neapšaubāmi ir sniedzis vislielāko atbalstu Latvijas bērnu ārstiem viņu pēcdiploma tālākizglītošanā,» atzina Ozoliņš.

«Ja vien ir iespēja pieaicināt mūsu ārstu kolēģus no ārvalstīm, vienmēr to atbalstām, jo šāda sadarbība ļauj ne tikai ieekonomēt būtiskus finanšu līdzekļus, bet arī aiztaupa bērnam un vecākam stresu un nēertības, kas saistītas ar ceļošanu ārpus Latvijās, kā arī sniedz neatsveramu pieredzi mūsu speciālistiem Bērnu slimnīcā. Ir reizes, kad ārvalstu kolēģis ir gatavs savu palīdzību sniegt bez atlīdzības, ir reizes, kad fonds apmaksā dakterim honorāru, taču visos gadījumos tas ir ievērojami lētāk nekā sūtīt bērnu ārstēties ārpus Latvijas. Mēs ļoti priecājamies un novērtējam Bērnu slimnīcas ārstu darbu, viņu ieguldījumu šādu kontaktu veidošanā un savu zināšanu papildināšanā», komentēja Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Bērnu ķirurģijas klīnikā gada laikā tiek veiktas aptuveni 5 500 operācijas, ieviestas modernas un efektīvas ārstēšanas tehnikas, piemēram, laparoskopija, torakoskopija, atroskopija, mikroķirurģija un citas. Minētās tehnoloģijas ir bērnu vecuma pacientiem draudzīgas un palīdz ātrāk atgūt veselību, tā samazinot pēcoperācijas perioda ilgumu un bērna uzturēšanās laiku slimnīcā. Sarežģīto diagnostikas un ārstēšanas pasākumu kompleksu nodrošina augsti kvalificētu anestezioloģijas un intensīvās terapijas dienestu klātbūtne.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu