Priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus nedrīkstēs izvietot tuvāk par 10 metriem no publiskām ēkām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Valdība šodien atbalstīja grozījumus Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, kas paredz, ka turpmāk priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus nedrīkstēs izvietot tuvāk par desmit metriem no publiskām ēkām.

Reizē ar šiem grozījumiem valdība atbalstīja arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotās izmaiņas likumā «Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu».

Grozījumi Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā nosaka, ka priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanai publiskās lietošanas ārtelpās (izkārtnes, stendi, afišas, tāfeles, plakāti, reklāma skatlogos) aizliegts izmantot valsts un pašvaldību iestāžu ēkas, baznīcas un lūgšanu namus, ārstniecības iestāžu ēkas, sociālās aprūpes ēkas, izglītības iestāžu ēkas, autoostas, stacijas, pasažieru ostas, vietējās un valsts nozīmes arhitektūras, pilsētbūvniecības un mākslas pieminekļus. Tāpat likumprojekts paredz, ka nedrīkstēs izmantot sabiedrisko transportu un sabiedriskā transporta pieturas. Priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus arī rosina aizliegt izvietot tuvāk par desmit metriem no šiem objektiem.

Šie likuma grozījumi izskatīti 9.marta valdības komitejas sēdē, un ministrijai bija uzdots precizēt atsevišķas likumprojekta normas. Tagad VARAM sākotnējo 50 metru vietā rosināja noteikt, ka priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana publiskās lietošanas ārtelpās vai pret publiskās lietošanas ārtelpām aizliegta tuvāk par desmit metriem no minētajām ēkām. Tāpat likumprojektā noteikts, ka priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanai aizliegts izmantot arī sabiedriskā transporta pieturvietas. Precizētais likumprojekts arī paredz noteikt, ka priekšvēlēšanu aģitācijas materiāliem noteiktie ierobežojumi nevar būt stingrāki par analoģiskiem ierobežojumiem reklāmas materiālu izvietošanai, ja tādus pašvaldība ir noteikusi ar saistošajiem noteikumiem reklāmas jomā. Vēl precizēts, ka šādi saistošie noteikumi pašvaldībām jāizdod vismaz 120 dienas pirms vēlēšanām.

Atbilstoši likumprojektam pašvaldībai būs tiesības izdot saistošos noteikumus par priekšvēlēšanu aģitācijas materiāliem publiskās vietās, paredzot ierobežojumus materiālu izmēram, veidam, gaismas un skaņas efektiem.

Likumprojekts paredz, ka priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana publiskās lietošanas ārtelpās, izņemot minētos ierobežojumus, atļauta tikai tad, ja tā rakstveidā saskaņota ar attiecīgās vietas īpašnieku, pašvaldību un samaksāta pašvaldības nodeva par reklāmas, afišu un sludinājumu izvietošanu publiskās vietās saskaņā ar domes izdotajiem saistošajiem noteikumiem. Katrā publiskā vietā izvietota priekšvēlēšanu aģitācijas materiālā jābūt skaidri un nepārprotami norādītam, kurš aģitācijas veicējs to apmaksājis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu