Atvēl 55 000 eiro iedzīvotāju nodrošināšanai ar bukletiem par rīcību ārkārtas gadījumos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdība šodien no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam finansējumu līdz 55 591 eiro apmērā, lai nodrošinātu bukletu un plakātu izgatavošanu sabiedrībai par rīcību ārkārtas gadījumos.

Iepriekš valdība atbalstīja Iekšlietu ministrijas (IeM) priekšlikumu informatīvos materiālus par rīcību ārkārtas gadījumos izplatīt ar valsts un pašvaldību institūciju starpniecību.

Valdība arī iepriekš uzdeva Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai organizēt informatīvā bukleta iedzīvotājiem par rīcību ārkārtas gadījumos satura un tīkla banera ievietošanu pašvaldību mājaslapās. Savukārt Valsts kancelejai būtu jāorganizē informatīvā bukleta iedzīvotājiem par rīcību ārkārtas gadījumos satura un tīkla banera ievietošana valsts iestāžu mājaslapās.

Jau ziņots, ka IeM sākotnēji bija sagatavojusi iedzīvotājiem paredzētu ieteikumu projektu, kurā bija norādīta informācija, kā rīkoties kara gadījumā. Arī VUGD bija sagatavojis savu bukleta projektu, kurā mazākā apmērā izskaidrota informācija par rīcību ārkārtas situācijā, taču tajā atšķirībā no IeM sagatavotās informācijas nav minēti vārdi «karš» vai «bruņots konflikts».

IeM projekts bija sagatavots teju uz divām pilnām A4 formāta lapaspusēm. Tajā ietverta informācija par iedzīvotāju brīdināšanu, evakuāciju, ko likt «ārkārtas gadījumu somā», mājokļa un rezervju sagatavošanu, rīcību pirms karadarbības sākšanās, uzvedību kara darbības zonā.

Savukārt VUGD sagatavotais bukleta projekts par rīcību ārkārtas situācijā ir koncentrētāks atšķirībā no IeM sagatavotās informācijas, un tajā nebija minēti vārdi «karš» vai «bruņots konflikts» un no tā izrietošās nianses. Tajā īsi izklāstīta informācija par rīcību ārkārtas situācijā, sagatavošanos ārkārtas situācijai un norādīts, kā rīkoties, ja izcēlies plašs ugunsgrēks, ķīmiska avārija, plūdi vai vētra.

Pavasarī abus projektus skatīja Saeimas Pieprasījumu komisijā. Deputātu vidū nebija vienprātības, kāda tieši informācija būtu jāiekļauj vienotā bukletā, tāpēc tika informētas attiecīgās institūcijas. Tagad IeM sadarbībā ar Aizsardzības ministriju izvērtēja Saeimas Pieprasījumu komisijas vēstulē norādīto informāciju, un, ņemot vērā, ka jau pirms vairākiem gadiem par rīcību dažādu apdraudējumu gadījumā tika sagatavota informācija bukletu veidā, ko veica VUGD, secināts, ka nepieciešams turpināt sāktās iestrādes un atkārtoti izplatīt jau sagatavotu informatīvo materiālu iedzīvotājiem.

Nesen Lietuvas Aizsardzības ministrija izdeva rokasgrāmatu, kā iedzīvotājiem rīkoties, ja sākas karš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu