Vējonis aicina Latvijā dzīvojošos nepilsoņus un bezvalstniekus reģistrēt Latvijas pilsonību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis tikšanās laikā ar Mazākumtautību konsultatīvās padomes priekšsēdētāju Romanu Alijevu izteicis aicinājumu Latvijā dzīvojošajiem nepilsoņiem un bezvalstniekiem izmantot Pilsonības likumā paredzētās tiesības vēl tikai līdz 2015.gada 1.oktobrim reģistrēt Latvijas pilsonību, nekārtojot pārbaudījumus.

Tikšanās laikā ar Alijevu prezidents norādīja, ka «Latvija visupirms ir tās ļaudis», izsakot aicinājumu ikvienam, kurš vēl nav paspējis likumā noteiktajā kārtībā piereģistrēt pilsonību, to izdarīt un pievienoties to cilvēku pulkam, kas Latviju sauc par savām mājām, ir līdzdalīgi valsts stiprināšanā un attīstībā.

Kā informēja prezidenta Preses dienestā, tiesības reģistrēt pilsonību, nekārtojot pārbaudījumus, ir Latvijā pastāvīgi dzīvojošiem nepilsoņiem un bezvalstniekiem, kuri reģistrējušies likumā noteiktajā kārtībā un apguvuši pilnu mācību kursu latviešu mācībvalodas vispārizglītojošās skolās vai divplūsmu vispārizglītojošo skolu latviešu plūsmā, iegūstot šajās skolās pamatizglītību vai vispārējo vidējo izglītību laikposmā līdz 2013.gada 1.oktobrim. Pilsonība reģistrējama, vēršoties Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē.

Arī Alijevs aicināja valsts piederīgos, kam ir šāda iespēja, to izmantot un apņēmās ar dažādo mazākumtautību biedrību palīdzību to veicināt.

Jau vēstīts, ka bijušais Valsts prezidents Andris Bērziņš 2011.gada 22.augustā atjaunoja Mazākumtautību konsultatīvās padomes darbību ar mērķi sekmēt dialogu par mazākumtautību etniskās, kultūras, valodas un reliģiskās identitātes jautājumiem, kā arī sniegt atbalstu mazākumtautību sociāli politiskās līdzdalības veicināšanā.

Mazākumtautību konsultatīvās padomes funkciju lokā ir dialoga veicināšana mazākumtautību interešu jomā starp politikas veidotājiem, īstenotājiem un sabiedrību, Valsts prezidenta informēšana par mazākumtautību, to nevalstisko organizāciju un izglītības iestāžu darbības aktualitātēm un problēmām.

Pēc Valsts prezidenta lūguma padome arī sniedz atzinumus par aktuāliem mazākumtautību jautājumiem, vērtē un izsaka viedokli par mazākumtautību kultūrnacionālās autonomijas pamatprincipiem normatīvajos aktos un izskata indivīdu, nevalstisko organizāciju un valsts institūciju priekšlikumus mazākumtautību jomā. Tāpat padomes uzdevums ir izstrādāt priekšlikumus mazākumtautību kultūrautonomijas attīstībai un mazākumtautību integrācijai Latvijas sabiedrībā un nodrošināt publisko saikni ar sabiedrību, medijiem un citām procesā iesaistītajām pusēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu