Eksperiments: Tikai trijos no 17 gadījumiem cilvēki aptur acu priekšā notiekošu zādzību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Tikai dažos gadījumos cilvēki aptur acu priekšā notiekošu zādzību, secināts apdrošināšanas sabiedrības «Balta» (PZU grupa) veiktā eksperimentā.

Kā norāda apdrošinātāji, bieži vien cilvēki, neesot mājās, atstāj logus puspievērtus, uzskatot, ka gaišā dienas laikā mājokli neapzags. «Balta» veikusi eksperimentu, vēloties pārliecināties, cik droši ir paļauties, ka garām staigājošu cilvēku klātbūtne samazinās risku mājokļa apzagšanai. Eksperimenta rezultāts - tikai trijos no 17 gadījumiem garāmejošie cilvēki uzdrošinājās apturēt zādzību.

Lai gan pastāv uzskats, ka garnadži uzdarbojas tikai tumšā laikā, it īpaši rudens un ziemas mēnešos, kad viņus grūtāk pamanīt, apdrošināšanas sabiedrības «Balta» statistika rāda, ka zagļiem gaišs laiks un pat dienas vidus nav šķērslis savu nelikumīgo un nekrietno plānu īstenošanai. Garnadži aktīvi darbojas arī visos gaišajos - pavasara un vasaras - mēnešos.

Atskatoties uz «Baltas» statistikas datiem, varot secināt, ka pēdējo trīs gadu laikā tieši gada gaišākajos mēnešos - no aprīļa līdz oktobrim - zādzību skaits ir par vidēji 10% lielāks nekā tumšo mēnešu posmā no oktobra līdz aprīlim.

«Lai parādītu nepatīkamo, taču reālo situāciju, «Baltas» komanda veica eksperimentu Rīgas mikrorajonā, kur viltus zaglis aplaupīja mājokli, turklāt reizi pa reizei lūdza arī garām ejošo cilvēku palīdzību. Diemžēl eksperiments pierādīja, ka cilvēki vai nu baidās aizrādīt un aizturēt zagļus, vai uzskata, ka dienā notiekošas, pat neordināras aktivitātes ir normālas, tādējādi tikai noskatoties uz notiekošo. Eksperiments pierādīja, ka vairākumā gadījumu garāmgājējs neapturēs zādzību, ja tavs mājoklis tiks apzagts gaišā dienas laikā, tādēļ iesakām nepaļauties uz veiksmi, dienas gaišo laiku un pusatvērtu logu. Zagļi vienmēr izdomās veidu, kā tikt pie iekārotā,» norāda «Balta» atlīdzību direktors Ingus Savickis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu