Jaunais Latvijas vēstnieks NATO: Latvija bruņojas pārāk gausi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Jaunais Latvijas vēstnieks NATO Indulis Bērziņš paudis viedokli, ka Latvija bruņojas nepietiekami ātri, uzsverot, cik būtiski ir palielināt Latvijas budžetu aizsardzībai līdz NATO minimumam - premjeres Laimdotas Straujumas solītajiem 2% no IKP.

Uz Latvijas Televīzijas raidījuma «Rīta Panorāma» jautājumu, vai Krievija varētu reāli uzbrukt Baltijas valstīm, Bērziņš ceturtdien atbildēja: «Gribētos domāt, ka nē. Reālā situācija ir tāda, ka NATO ir šobrīd spēcīgākā alianse pasaulē, un vai nu Krievijas politiskā vadība ies uz šādu pašnāvniecisku soli. Bet, lai tas nenotiktu, mums pašiem ir jādara viss, lai šī atturēšanas politika būtu efektīva. Lai nebūtu jānonāk līdz otrajam solim - aizsardzībai vai, nedod dievs, teritoriju atgūšanai.»

Atturēšanas politika saistās ar NATO līguma 3.pantu, kas nosaka, ka katra valsts atsevišķi un sadarbībā ar citām valstīm darīs visu iespējamo, lai sagatavotu sevi gadījumam, ja vajadzēs aizsargāties.

«Šajā gadījumā runa ir par to, ka Latvijai ir jādara savs mājasdarbs un viens no elementiem ir budžets. Šeit ir ļoti būtiski, lai mēs šo pēdējo apņemšanos palielināt budžetu par 2% līdz 2018.gadam sasniegtu. Nākošā gadā ir jābūt būtiskam pieaugumam, jo pretējā gadījumā mēs šo solījumu izpildīt nevarēsim. Padomāsim reāli - tas ir divi eiro no simts eiro. Daži uzskata, ka tas ir daudz, es domāju, ka nē. Tas ir tas, kas nepieciešams, lai Latvija būtu viena droša vieta pasaulē,» viņš uzsvēra.

Uz jautājumu, vai Latvija bruņojas pietiekami ātri, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, Bērziņš pauda viedokli, ka uz šo brīdi nepietiekami. «Ceru, ka jaunais budžets būs tāds, kas ļaus mums bruņoties pietiekoši efektīvi. Runa nav tikai par kvantitāti, bet arī par kvalitāti, praktiski veidot situāciju, ka jebkurš agresors, pasvītroju - jebkurš agresors, saprastu, ka Latvijas teritorijas ieņemšana nozīmētu lielus zaudējumus.»

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis ceturtdien pasniegs akreditācijas vēstules jaunajam Latvijas vēstniekam NATO Indulim Bērziņam, kurš amatā nomainīs Māri Riekstiņu.

Ārlietu ministrijā aģentūra BNS noskaidroja, ka Bērziņš par ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku NATO kļūs 1.septembrī. Savukārt tagadējais vēstnieks NATO Māris Riekstiņš no rudens pildīs ĀM Ģenerālinspektora pienākumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu