Latvijā pieaug cilvēku skaits ar invaliditāti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijā ir tendence pieaugt iedzīvotāju skaitam, kuriem noteikta kāda no invaliditātes grupām, vēsta Labklājības ministrija. Pērn I invaliditātes grupa Latvijā bija noteikta 22 407 cilvēkiem, II invaliditātes grupa - 78 930, III invaliditātes grupa - 59 235, kā arī invaliditāte ir 7924 bērniem.

Pašlaik ir aptuveni 168 tūkstošu cilvēku ar noteiktu invaliditāti. Ik gadu Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija piešķir invaliditāti ap 55 tūkstošiem cilvēku, no kuriem 16 tūkstošiem invaliditāte tiek noteikta pirmo reizi dzīvē.

Ministrija ir izstrādājusi projektu «ANO Konvencijas par personu ar invaliditāti tiesībām īstenošanas pamatnostādnes 2014.-2020.gadam».

Pēdējo četru gadu laikā cilvēku skaits ar invaliditāti arvien ir palielinājies

LM norāda, ka apzinās, ka, lai ieviestu cilvēktiesībās balstītu pieeju un personas ar invaliditāti patstāvīgi veicinātu sava dzīves līmeņa uzlabošanos, ir nepieciešams pienācīgs valsts un pašvaldības atbalsts visās sasaistītajās sistēmās.

Uzsvars tiek likts uz četriem rīcības virzieniem - izglītības pieejamību, nodarbinātību, sociālo aizsardzību, tajā skaitā deinstitucionalizācijas procesa uzsākšanai, kā arī sabiedrības izpratnei un preventīvajiem pasākumiem invaliditātes cēloņu mazināšanai, īpašu uzsvaru liekot uz bērnu veselību un interešu pārstāvēšanu.

Jau ziņots, ka no šā gada tiek izvērtēti funkcionālie ierobežojumi un tā pakāpe, nosakot darbspēju zaudējumu procentos:

I grupa ir ļoti smaga invaliditāte, kad darbspēju zudums mērāms 80-100%;

II grupa ir smaga invaliditāte, kad darbspēju zudums ir 60-79% apmērā; mēreni izteikta invaliditāte;

Nosakot III invaliditātes grupu – darbspēju zudums 25-59%.

Bērniem līdz 18 gadu vecumam invaliditāte tiek noteikta bez iedalījuma grupās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu