Rīgā pētīs, kā uzlabot apstākļus daudzdzīvokļu dzīvojamos kvartālos

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgā tiks uzsākts apjomīgs pētījums ar mērķis rast risinājumus Rīgas daudzdzīvokļu dzīvojamo kvartālu iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošanai, informēja Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis.

Pētījums tiks veikts projekta «Klimata ietekmes, pielāgošanos klimata pārmaiņām un pielāgošanās iespēju sociāli ekonomisko vērtību novērtējums daudzdzīvokļu kvartālos Rīgā un Latvijā» ietvaros.

Pētījuma ietvaros dažādu nozaru pētnieki veiks padziļinātu esošās situācijas izpēti, iedzīvotāju dzīves kvalitātes un veselības stāvokļa analīzi un definēs prognozi klimata pārmaiņu kontekstā. Tiks pētīts, kādām jābūt ēkām un ārtelpām, labiekārtojumam un infrastruktūrai.

«Daudzdzīvokļu apbūve Rīgā ir mājvieta ap 85% no kopējā pilsētas iedzīvotāju skaita, tāpēc tieši šo pilsētas teritoriju izaicinājumu apzināšana, izpēte un kompleksu attīstības risinājumu definēšana ir viena no Rīgas pilsētas arhitekta biroja darba prioritātēm,» norāda Princis.

Pētījumā piedalīsies Rīgas Stradiņa universitāte un Rīgas Tehniskā universitāte.

Tiks veikta arī apjomīga iedzīvotāju aptauja.

Izvēlētā pētījuma zona ir daudzdzīvokļu dzīvojamie kvartāli, kas pēc būtības ir ļoti neaizsargāti pret klimata pārmaiņu negatīvajiem dabas vides aspektiem. Piemēram, asfaltētajos un bruģētajos mikrorajonu pagalmos ar nepietiekošu apzaļumojumu veidojas tā sauktās siltuma salas, kur saules ietekmē gaisa temperatūra ir par vairākiem grādiem augstāka, nekā pārējā vidē. Šādā situācijā putekļiem un izplūdes gāzēm ir daudz būtiskāka ietekme uz apkārtējo iedzīvotāju veselību.

Projekts tiek īstenots ar Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta līdzfinansējumu. Kopējās projekta īstenošanas izmaksas ir 136 tūkstoši eiro, no kuriem 15% finansē Rīgas pilsētas pašvaldība. Projekta īstenošanas termiņš ir 2016. gada aprīlis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu