Ušakovs: Rīgā nebūs iespējams izmitināt bēgļus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rebeka Žeire/LETA

Pašlaik Rīgas domei «nav nekādu iespēju» piedāvāt telpas Rīgā, kur izmitināt bēgļus no ārzemēm, sociālajos tīklos izteicies Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC). «Šajā situācijā mums neizdosies sniegt atbalstu valdībai,» paudis Rīgas mērs.

Komentējot izskanējušo informāciju, ka Rīgas pašvaldība kā vienu no iespējamiem variantiem bēgļu izmitināšanai Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) piedāvās bijušo skolas ēku Skuju ielā, Ušakovs apgalvoja, ka šī ēka tuvākajos gados tiks izmantota kā bāze, kurā glabāt VEF Kultūras pils īpašumu remonta laikā. Pēcāk ēku esot plānots izmantot sociālo funkciju nodrošināšanai rīdziniekiem.

Kā ziņots, Latvijas pašvaldības apzinājušas telpas, kuras varētu piedāvāt bēgļu izmitināšanai, vēstīja LNT. Uzdevumu izvērtēt iespējas izmitināt patvēruma meklētājus visu novadu un pilsētu pašvaldības saņēma pērn oktobrī no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM), ņemot vērā notikumu attīstību Ukrainā un iespējamo patvēruma meklētāju skaita pieaugumu no šīs valsts.

Atsaucība no pašvaldībām esot bijusi diezgan liela, bet PMLP sarakstu nevēlas publiskot.

Piedāvāto ēku piemērotība dzīvošanai ir dažāda, piemēram, Rīga bēgļu izmitināšanai varētu piedāvāt bijušo skolas ēku Vecmīlgrāvī, Skuju ielā. Tā esot apmierinošā tehniskā stāvoklī, bet, lai šajā ēkā dzīvotu, būtu jāiegulda nauda. Savukārt Jelgava piedāvā pašvaldībai piederošo ēku, kurā bēgļu izmitināšanai varētu atvēlēt piecas telpas, katra no tām - aptuveni 20 kvadrātmetrus liela.

No pašvaldībām saņemti arī atteikumi, piemēram, no Kuldīgas un Rēzeknes.

Kā ziņots, 6.jūlijā Ministru kabinets apstiprināja, ka Latvija divu gadu laikā Eiropas Savienības pārvietošanas programmas un mītnesvietas maiņas programmā solidāri uzņems kopumā 250 bēgļus, kuriem ir nepieciešama starptautiskā aizsardzība.

9.jūlija neformālā Tieslietu un iekšlietu padomē Luksemburgā tika panākta vienošanās par 20 000 bēgļu pārvietošanu no trešajām valstīm, no kuriem Latvija uzņems 64 bēgļus. Savukārt par 40 000 bēgļu pārvietošanu no Itālijas un Grieķijas galīgā vienošanās Luksemburgā vēl netika panākta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu