Iespējams, neizdosies savākt parakstus par vienkāršāku tautas nobalsošanas procedūru

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Tuvojoties pirmās parakstu vākšanas kārtas noslēgumam, tiek pieļauta iespēja, ka nav izdevies savākt nepieciešamos 30 000 parakstu otrās parakstu vākšanas kārtas sākšanai, lai Saeimā iesniegtu likumprojektu par vienkāršākas tautas nobalsošanas rosināšanas procedūras atjaunošanu.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) pērn parakstu vākšanai reģistrēja likumprojektu, kas paredz atcelt likumā par tautas nobalsošanu ieviestos referendumu rosināšanas ierobežojumus.

CVK mājaslapā kā parakstu vākšanas noslēguma termiņš minēts 2015.gada 6.augusts, un parakstu vākšanas organizētāju biedrības «Atvērtās pārvaldības partnerība Latvijā» biedrs Andrējs Krūmiņš pieļāva, ka nepieciešamais parakstu skaits varētu netikt savākts. Tomēr precīzu savākto parakstu skaitu pagaidām nav iespējams nosaukt, jo process vēl turpinās un atbalsta datu apkopošana vēl gaidāma.

Krūmiņš pieļāva, ka iespējamais nepietiekamais atbalsts skaidrojams ar to, ka tautai trūkst motivācijas un saskaņā ar aptauju datiem liela daļa sabiedrības netic iespējām ietekmēt valdību. Tāpat daļu iedzīvotāju parakstīties varētu būt atturējušas bažas, ka tautas nobalsošanu var izmantot valstij nelojāli spēki, kas varētu rosināt valsts pastāvēšanu apdraudošas iniciatīvas. Savukārt biedrības mērķis bija dot iespēju sabiedrībai vairāk ietekmēt likumdošanas procesu situācijā, kad par lielā mērā bezjēdzīgu izmaiņu pieņemšanu rodas ažiotāža, bet nozīmīgu lēmumu pieņemšana bieži vien notiek ātri, neveltot pienācīgu laiku to apspriešanai.

Kā ziņots, biedrības sagatavotais likumprojekts paredz atcelt likumā par tautas nobalsošanu ieviestos referendumu rosināšanas ierobežojumus. Biedrība likumprojekta iesniegšanu pamato ar domu, ka prasība jauna likumprojekta iniciatoriem pašiem savākt aptuveni 150 000 parakstu līdzšinējo 30 000 parakstu vietā nosaka nepārvaramu ierobežojumu tautas tiesībām.

Tāpat iesniegtais likumprojekts paredz arī atcelt nosacījumu, ar kuru, sākot no 2015.gada 1.janvāra, vienas desmitās daļas vēlētāju parakstu vākšanu vairs nenodrošinās valsts, bet tikai likumprojekta ierosinātāji.

Ja biedrība par minēto likumprojektu savāktu nepieciešamo parakstu skaitu, tad CVK būtu jāizsludina otrā parakstu vākšanas kārta, kas notiek 21 dienu un kurā likumprojekta atbalstam Latvijā un ārvalstīs tiek izveidotas no valsts budžeta apmaksātas parakstu vākšanas vietas.

Likumprojektu ir iespējams iesniegt izskatīšanai parlamentā, ja abās parakstu vākšanas kārtās to atbalsta ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita. Ja parlaments šādā kārtībā iesniegto likumprojektu pieņem bez grozījumiem, tas stājas spēkā. Pretējā gadījumā par likumprojektu rīkojama tautas nobalsošana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu