Latvija iegādāsies pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu «Stinger»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvija no ASV iegādāsies pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu «Stinger», jo šāds lēmums apstiprināts šonedēļ, kad ASV viesojās Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube.

Graube šorīt intervijā LTV raidījumam «Rīta Panorāma» stāstīja, ka tiekoties ar ASV bruņoto spēku komandieri un citām augstām militārpersonām šāda Latvijas vēlme tika apstiprināta, līdz ar to raķešu iegādi varētu sākt nākamajā gadā.

«Protams, pagaidām nevaru runāt par kopējo summu, ne arī par daudzumu, cik raķetes tiks iegādātas, jo šī jautājuma atrisināšanu tālāk ietekmēs nākamā gada budžeta pieņemšana un,

ja viss ritēs pēc plāna, tad sarunas sāksim jau nākamgad,»

sacīja Graube.

Jau ziņots, ka jau jūlija sākumā Aizsardzības ministrija (AM) izvēlējās risinājumu pretgaisa aizsardzības raķešu iegādei, taču vēl nebija skaidrs, kad varētu sākties reāli iepirkumi, tāpēc konkrēti netika norādīts, ka Latvija iegādāsies «Stinger» raķetes.

Aprīlī toreizējais aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis darba vizītē apmeklēja ASV un ar vietējām amatpersonām apsprieda iespēju Latvijai piegādāt pretgaisa aizsardzības raķetes «Stinger». Šajā pašā mēnesī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube telekompānijai LNT atzina, ka jautājumu par pretgaisa aizsardzības raķešu «Stinger» iegādi no ASV plānots izlemt tuvākā mēneša laikā.

Kā ziņots, Latvijas parlaments iepriekš pieņēmis lēmumu līdz 2020.gadam aizsardzībai novirzīt 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet, ņemot vērā to, ka pašreizējos apstākļos nepieciešams ļoti strauji veidot savas aizsardzības spējas, valdība nesen vienojās aizsardzībai novirzīt 2% no IKP jau līdz 2018.gadam.

Latvija arī plāno iegādāties jaudīgas radaru sistēmas, kuras spēj fiksēt un identificēt ikvienu objektu, tostarp zemu lidojošu, kas šķērso Latvijas gaisa telpas, kā arī sauszemes robežas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu