LIZDA prasa valdībai apstiprināt atsevišķu atalgojuma paaugstināšanas grafiku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ņemot vērā, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno Pedagogu darba samaksas jauno modeli virzīt apstiprināšanai Ministru kabinetā (MK) 11.augustā, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) aicina valdību vienlaikus apstiprināt arī neatliekamos pasākumus modeļa uzlabošanai pirms tā ieviešanas 2016.gadā.

Kā informēja LIZDA sabiedrisko attiecību speciāliste Dita Kalniņa,

arodbiedrība aicina pieņemt pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku 2017.-2019.gadam,

jo pretējā gadījumā LIZDA nevarēšot piekrist modelim, kas pasliktinās pedagogu finansiālo situāciju.

«Mēs aicinām valdību, lemjot par pedagogu darba samaksas jauna modeļa ieviešanu un tam nepieciešamo papildu valsts finansējumu jaunajās politikas iniciatīvās, neaizmirst par katra bērna tiesībām uz kvalitatīvu izglītību, kas nav iespējama bez labi motivēta un profesionāla pedagoga,» pauda Kalniņa, piebilstot, ka

šobrīd IZM izstrādātajā pedagogu darba samaksas MK noteikumu projektā joprojām nav ņemti vērā visi nozares darbinieku ieteikumi,

tādēļ ir svarīgi noteikt neatliekamos pasākumus modeļa uzlabošanai pirms tā ieviešanas 2016.gadā, turklāt akceptējot priekšlikumus pēc būtības, nevis vien formāli tos ietverot MK noteikumu projekta sākotnējās ietekmes novērtējuma ziņojuma pielikumā.

Lai pēcāk pārrunātu valdības lēmumu par jauno modeli un aktualitātes jaunajā mācību gadā, arodbiedrība aicinās IZM pārstāvjus piedalīties LIZDA padomes sēdē 26.augustā, kurā arī lems par iespējamo turpmāko arodbiedrības rīcību.

Kā ziņots, valdošās koalīcijas partijas iepriekš vienojās, ka Seilei kopā ar pašvaldību pārstāvjiem vēlreiz jāprecizē atsevišķi jautājumi par jauno pedagogu darba samaksas modeli. Ministrei sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību, Latvijas Lielo pilsētu asociāciju, kā arī koalīcijas partneriem vēlreiz būs jāizskata pedagogu atalgojumu modelis un vēlreiz jāprecizē atsevišķi jautājumi.

Jaunā pedagogu algu modeļa izskatīšanu valdībā sola jau kopš jūnija, izskanot vairākiem iespējamiem datumiem. Iepriekš izglītības un zinātnes ministre pauda viedokli, ka, neskatoties uz to, ka modelis varētu netikt ieviests jau ar 1.septembri, līdz mācību gada beigām vai, kas esot reālāk, vasaras vidum, vajadzētu pieņemt Ministru kabineta noteikumus. Noteikumi tikšot virzīti steidzamības kārtā.

Kā ziņots, IZM rosina jauno pedagogu darba samaksas modeli ieviest tikai nākamajā gadā, turklāt darot to divos atsevišķos posmos.

Modeļa ieviešana valsts profesionālās izglītības iestādēs varētu notikt jau 1.janvārī, bet pašvaldību un privātajās vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs - tikai ar 2016.gada 1.septembri.

Pedagogu atalgojuma jaunā modeļa ieviešanai valsts budžetā gadā papildus ir nepieciešami 31,43 miljoni eiro, 2016.gada četriem mēnešiem - 10,48 miljoni eiro, lai novērstu pašreizējo pedagogu atalgojuma nevienlīdzību un palielinātu nepieciešamo atbalstu skolēniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu