Prokrieviska grupa rada ordeni latviešu strēlniekiem; eksperts norāda uz hibrīdkaru

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Prokrieviskā organizācija «Eirāzijas tautas fronte» paziņojusi par piemiņas medaļas - ordeņa - izveidi, kas veltīta «latviešu strēlnieku nopelniem Krievijas drošības nodrošināšanā», liecina organizācijas paziņojums.

Organizācija norāda, ka piemiņas medaļu sāks pasniegt 1.augustā, dienā, kad Latvijā tiek atzīmēta latviešu strēlnieku simtgade. Ordenī izmantots Latviešu strēlnieku pieminekļa motīvs, kā arī sarkana lentīte, kurai vidū iestrādātas tā dēvētās Georga lentītes krāsas.

Organizācija norāda, ka piemiņas medaļa izveidota par godu latviešu strēlnieku simtgadei, lai godinātu viņu ieguldījumu Krievijas drošības nodrošināšanā. Medaļu iecerēts piešķirt latviešu strēlnieku pēctečiem, sabiedriskajiem darbiniekiem, pētniekiem un politiķiem, kas sniedz ieguldījumu latviešu strēlnieku pulku vēstures pētniecībā, Sarkanās armijas 201.latviešu strēlnieku divīzijas, 130.latviešu strēlnieku korpusa un 24.atsevišķās Latvijas aviācijas eskadriļas, kā arī citu vienību un partizānu kustības veterāniem, kas piedalījušies LPSR teritorijas «atbrīvošanā», kā arī pētniekiem, kuri pievērsušies latviešu pētniecībai Sarkanajā armijā un mūsdienu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīriem.

Valsts prezidenta padomnieks un bijušais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Kažociņš, komentējot organizācijas izveidoto apbalvojumu latviešu strēlniekiem, aģentūrai BNS sacīja, ka šādas provokācijas mēs varam sagaidīt no ekstrēmiskām grupām. «Galvenais nevajag ļaut sevi provocēt. Tai pašai Georga lentītei vēsturiski bija pavisam cita nozīme. Tagad to ir pārņēmuši ekstrēmisti un prokrieviski, ultranacionāli grupējumi. Par to var tikai izteikt nožēlu,» viņš teica.

Komentējot organizācijas pausto, ka tās izveidotās apbalvojuma medaļas varētu tikt izsniegtas latviešu strēlnieku pēctečiem, Kažociņš ironizēja, ka tādā gadījumā viņš pats ar prieku to gaidīs, jo ir latviešu strēlnieka dēls. Bijušais SAB vadītājs piekrita, ka izveidotā apbalvojuma medaļa ir hibrītkara, kas vērsts pret Latviju, sastāvdaļa.

Organizācija «Eirāzijas tautas fronte» savulaik radās kā ar Kremli saistītās un pēc Vladimira Putina iniciatīvas tapušās «Viskrievijas tautas frontes» daļa. Laikraksts «Izvestija» iepriekš vēstīja, ka «Eirāzijas tautas fronte» par savu mērķi uzskata Eirāzijas savienības izveidošanu kādreizējās Krievijas impērijas teritorijā.

«Eirāzijas tautas fronte» savukārt norāda, ka ir neformāla apvienība, kurā pulcējas domubiedri, kas atbalsta Eirāzijas integrāciju «vēsturiskās Krievijas telpā». Organizācija jau radījusi vairākus ordeņus, piemēram, atzīmējot Krimas pievienošanu Krievijai. Iepriekš no minētās organizācijas piemiņas medaļu par tā dēvētās «Jaunkrievijas» izveidošanu saņēma viens no «Latvijas Nepilsoņu kongresa» dalībniekiem - Aleksandrs Gapoņenko.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka sestdien Rīgā ar vairākiem pasākumiem tiek atzīmēta latviešu strēlnieku bataljonu simtgade.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu