ĀM: Latvijas pārstāvji piedalīsies bēgļu atlases darbā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas pārstāvji piedalīsies bēgļu atlases darbā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» pirmdien stāstīja Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs.

«Pilnīgi droši, ka Latvijas pārstāvji piedalīsies šajā atlases darbā,» sacīja ĀM pārstāvis.

Šā brīža lēmums nozīmē, ka Latvija uzņems 250 bēgļus divu gadu laikā, vienlaikus šajā laikā tikšot darīts viss iespējamais, lai apturētu pilsoņu karus.

«Skaidrs, ka šobrīd mēs cīnāmies ar sekām. Pamatproblēma ir atrisināt šos konfliktus, šos cēloņus, kuru rezultātā cilvēki pamet savas mājas un kuru rezultātā Eiropas Savienības teritorijā jau sāk veidoties bēgļu pilsētiņas,» viņš atzina.

Komentējot iespējamo sabiedrības attieksmi un reakciju, ĀM pārstāvis norādīja, ka lēmums par bēgļu uzņemšanu Latvijā ir pieņemts tiesiski un izriet no valsts politiskajām un juridiskajām saistībām.

«Sabiedrības viedoklis ir ļoti svarīgs, mums ir jārunā gan par pozitīvo, gan negatīvo pieredzi, ko Eiropas valstis ir piedzīvojušas, uzņemot bēgļus, noteikti jārunā vēsturiskā skatījumā, ar kādām bēgļu plūsmām Latvija līdz šim ir saskārusies, islāma elements, par to jādiskutē, jāpēta, piesaistot speciālistus no universitātēm. Domāju, ka ir nepieciešama lielāka sabiedrības iesaiste un debates. Bet politiski pilnīgi atteikties no dalības šīs problēmas risināšanā būtu ļoti tuvredzīgi, es pat teiktu, bīstami. Tādā veidā mēs parādītu, ka mūsu valsts ir gatava izvairīties no atbildības, no smagu problēmu risināšanas, ar ko saskaras ES. Mēs parādītu, ka esam gatavi baudīt tos labumus, ko dod ES, bet nevēlamies runāt par problēmām,» teica Pildegovičs.

Jau ziņots, ka šonedēļ sanāks septiņu ministriju darba grupu, kas izstrādās kompleksus risinājumus bēgļu uzņemšanai, to vadīs Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane. Darba grupas uzdevums ir izveidot Latvijas apstākļiem piemērotāko sistēmu 250 bēgļu integrācijai sabiedrībā, pagaidu mītnes vietai, nodarbinātībai, veselības aizsardzībai un citiem jautājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu