Topošos juristus nepilnvērtīgi apmāca bērnu tiesību aizsardzībā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Juristu aprindās izpratne par to, ko nozīmē vardarbība pret bērnu un kādas sekas tā atstāj uz viņa dzīvi, joprojām nav pietiekama. Lai arī mācību programmu klāsts topošajiem juristiem ir visai plašs, tomēr darbam ar bērnu tiesību aizsardzības jautājumiem šīs studijas pilnvērtīgi nesagatavo.

Latvijas tiesneši pamazām iziet speciālu apmācību par bērnu tiesību aizsardzības jautājumiem – tā noteikta kā obligāta visiem līdz 2017. gada beigām. Līdz šā gada beigām bērnu tiesību aizsardzībā plānots apmācīt vēl 125 tiesnešus. Tiesu administrācija aicinājusi prioritāri apmācībām pieteikties tos tiesnešus, kuri regulāri skata lietas, kurās iesaistīti bērni, pirmdien vēsta LTV «Panorāma».

Tomēr pirms kļūšanas par tiesnesi vai prokuroru jāiegūst augstskolas diploms. Studentiem, kas nolēmuši kļūt par tiesnešiem, advokātiem, prokuroriem un citiem tiesību zinātņu jomas pārstāvjiem, ir plašs piedāvājuma klāsts - 39 mācību programmas 12 izglītības iestādēs.

Lielākajās Latvijas augstskolās, kur mācās topošie juristi, bērnu tiesību aizsardzība kā atsevišķs priekšmets nav izcelta

- tā vietā atsevišķi šīs jomas aspekti integrēti citu mācību priekšmetu programmās. Starp tiem ir tādas studiju programmas kā cilvēktiesības, procesuālās tiesības, administratīvais un kriminālprocess un vēl vairākas citas.

Biznesa augstskolas «Turība» tiesību zinātņu lektors Edgars Oļševskis norāda – studenti, izstrādājot darbus šajos priekšmetos, pēc pašu iniciatīvas nereti izvēlas padziļināti pētīt tieši bērnu tiesību jautājumus. Tomēr tas ir tikai viens no daudziem iespējamiem topošo juristu specializācijas virzieniem.

«Atsevišķi kā studiju kursu, es domāju, nē, jo tad jautājums būs arī par citiem aspektiem, piemēram, par minoritāšu tiesībām, migrantu jautājumu utt., un tas tomēr sarežģī studentu uztveri šajos jautājumos. Tāpēc jā, papildu uzmanība, bet atsevišķs kurss tomēr nē. (..) Es tagad, piemēram, domāju, ka, veidojot jaunajā semestrī šo te programmu, varbūt vairāk lielāka uzmanība tiks pievērsta tieši semināru laikā, lai izrunātu ar studentiem šos jautājumus,» stāsta Oļševskis.

Līdzīga sistēma ir arī Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē. Piemēram,

daži ar aktuālo pedofilijas tēmu cieši saistīti aspekti tur iepazīstami tiesu psihiatrijas kursā. Tas gan ir izvēles priekšmets.

Kopumā studijas to absolventiem sniedz pietiekamas zināšanas bērnu tiesību aizsardzības jomā, uzskata fakultātes dekāne Anita Rodiņa.

«Mēs sagatavojam juristus, kuri būs spējīgi risināt tieši šos tiesību jautājumus bērnu tiesībās, proti, viņi spēs atrast pareizās tiesību normas, spēs tās piemērot. Varētu piekrist, ka trūkst vairāk šis te citu nozaru zināšanu un kompetenču aspekts. Bet, manuprāt,

šīs nepilnības varētu novērst tieši šie normatīvi paredzētajos kursos,»

vērtē Rodiņa.

Jau izskanējis, ka profesionālās kvalifikācijas celšanas kursos ar bērnu tiesību aizsardzību saistīto apmācību līdz šim izgājuši 100 no 500 Latvijas tiesnešiem. Pēc likuma visiem tiesnešiem šis kurss jāapgūst līdz 2017.gadam. Mācību programma izstrādāta sadarbībā ar Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju, kur norāda – kurss ir labs, bet savā ziņā novēlots.

«Sagatavojot juristus, viņu pamatapmācībā jau būtu jāietver šie jautājumi. Nevis tā, ka cilvēks sāk strādāt un pēc tam kaut ko mācās klāt – viņam visu laiku ir jāmācās klāt un jāpapildina –, bet ka jau pamatapmācības kursā tās tiktu ietvertas tā, lai, saņemot diplomu, jurists arī būtu sapratis, kas ir vardarbība, kādas sekas tā atstāj bērna dzīvē,» lēsa inspekcijas vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai apmācības organizēšanai finansējums nav piešķirts ne 2014. gadā, ne šogad. Tā sākta pamazām, pārdalot Tiesu administrācijas budžeta līdzekļus. Par aptuveni 10 000 eiro gadā to organizē Latvijas pašvaldību mācību centrs. Papildus vēl jāapmaksā arī viesnīcas un ceļa izdevumi, kā arī komandējuma nauda tiesnešiem, kas uz mācībām brauc no Latvijas reģioniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu