Bezmaksas B un C hepatīta testu veikuši teju 900 cilvēki; 47 izrādījušies pozitīvi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saistībā ar Pasaules Hepatīta dienu pagājušajā nedēļā iedzīvotājiem veikti gandrīz 900 B un C hepatīta eksprestesti, no kuriem 47 gadījumos konstatēts pozitīvs rezultāts, informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja.

Salīdzinot ar citiem gadiem, eksprestestu veikuši daudz vairāk iedzīvotāju, kā arī interese par jautājumiem, kas saistīti ar B un C hepatītu, ir palielinājusies, norādīja Arāja.

SPKC epidemiologi atzinīgi vērtē iedzīvotāju lielo atsaucību, tomēr pozitīvo testa rezultātu īpatsvars vērtējams kā ļoti augsts. Tāpēc SPKC aicina iedzīvotājus, kuriem ir aizdomas par iespējamu inficēšanos ar hepatītu, vērsties pie sava ģimenes ārsta, kurš izvērtēs nepieciešamību veikt papildu veselības pārbaudes.

Tāpat epidemiologi atgādina, ka B un C hepatīta eksprestestu, tāpat kā HIV eksprestestu, bez maksas iespējams veikt visu gadu HIV profilakses punktos.

Informācija par HIV profilakses punktu atrašanos vietu un darba laikiem meklējiet SPKC mājaslapā sadaļā «HIV profilakse».

Jau ziņots, ka, atzīmējot Pasaules Veselības organizācijas Pasaules hepatīta dienu, 28.jūlijā, SPKC aicināja iedzīvotājus no 27.jūlija līdz 1.augustam veikt bezmaksas B un C hepatīta testu.

Testu ir iespējams veikt gan Rīgā, gan valsts reģionos. Sev ērtāko testa veikšanas vietu iespējams atrast SPKC mājaslapā.

SPKC speciālisti uzsver hepatīta testa nozīmi un aicina to veikt ikvienam, jo B un C hepatīta simptomi bieži ir nemanāmi, līdz sākas nopietnas veselības problēmas, kad ārstēšana jau ir daudz sarežģītāka.

Speciālisti arī norāda, ka pret B hepatītu ir pieejama vakcinācija, ko apmaksā valsts un bērni saņem saistībā ar savu vakcinācijas kalendāru, savukārt no C hepatīta sevi var pasargāt, tikai ievērojot profilakses pasākumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu