Valsts maksās kompensāciju nepatiesi krimināli vajātai pensionārei

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Valdība šodien nolēma no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt 45 688 eiro Tieslietu ministrijai (TM), lai nodrošinātu zaudējumu atlīdzību izmaksu nepamatoti aizturētajām, arestētajām un notiesātajām personām saskaņā ar TM, Ģenerālprokuratūras pieņemtajiem lēmumiem un tiesu spriedumiem.

Šogad valsts budžetā zaudējumu atlīdzībai nepamatoti aizturētajām, arestētajām un notiesātajām personām ir paredzēti izdevumi sociālajiem pabalstiem 64 820 eiro apmērā. Pašlaik šie līdzekļi izlietoti 100% apmērā, proti, konta atlikums ir 0 eiro, skaidro TM.

Šogad nepilnos septiņos mēnešos ir veikta zaudējumu atlīdzināšana 51 personai, vidējais zaudējuma atlīdzinājuma apmērs vienam cilvēkam ir 1271 eiro. Savukārt, pamatojoties uz Tieslietu ministrijas un Ģenerālprokuratūras lēmumiem un tiesu spriedumiem zaudējumu atlīdzināšanas lietās, kā arī saņemtajiem iesniegumiem zaudējumu atlīdzības saņemšanai, vēl šogad fiziskajām personām mantiskie un nemantiskie zaudējumi provizoriski būtu jāatlīdzina 45 688 eiro apmērā.

Būs kompensācija pensionārei

Kā ziņots, TM naudas trūkuma dēļ izdevies ar tiesas lēmumu atlikt sprieduma izpildi un vēl neizmaksāt kompensāciju 81 gadu vecai pensionārei Natālijai Inglai par viņai nodarīto morālo kaitējumu kļūdaini un nesamērīgi ilgi izmeklētas krimināllietas dēļ, iepriekš vēstīja laikraksts «Neatkarīgā».

Astoņus gadus prokuratūra izmeklēja un tiesa tiesāja Inglu par it kā vidēji smagu miesas bojājumu tīšu nodarīšanu citai pensionārei - Dominikai Komarovai. Latgales apgabaltiesa, konstatējot Kriminālprocesa likuma pārkāpumus, notiesājošo spriedumu atcēla un krimināllietu nodeva atpakaļ atkārtotai izskatīšanai Daugavpils tiesai. Vēl bija septiņas tiesas sēdes, līdz 2011.gada janvārī prokurors Dzintars Zaikovskis paziņoja, ka atsakās no apsūdzības, jo «apsūdzība nav apstiprinājusies», «cietušajai nav konstatēti miesas bojājumi».

Ingla vērsās tiesā pret valsti, pieprasot morālu kompensāciju. «Lietas iztiesāšanas laikā «cietusī» nomira, sakarā ar ko man nav iespējams pieprasīt no viņas atvainošanos un atlīdzinājumu par man nodarītajām ciešanām, tāpat nav iespējams viņu saukt pie likumā noteiktās atbildības par nepatiesa iesnieguma iesniegšanu nolūkā sākt kriminālprocesu. Ja lietas iztiesāšana būtu notikusi saprātīgā termiņā un lieta jau no paša sākuma būtu bijusi izmeklēta un iztiesāta objektīvi, šāda iespēja man būtu bijusi,» civilprasībā pret valsti uzsvēra Ingla.

Rīgas Centra rajona tiesa Inglas prasību apmierināja daļēji, piedzenot no TM atlīdzību par morālo kaitējumu 2073,14 eiro, kā arī valsts nodevu par apelācijas sūdzības iesniegšanu 142,28 eiro (kopā 2215,42 eiro). Tāpat no TM piedzenama nenomaksātā valsts nodeva 168 eiro. Tiesa arī noteica termiņu sprieduma labprātīgai izpildei - desmit dienas no sprieduma spēkā stāšanās dienas.

Spriedums stājās spēkā šā gada jūlijā, tātad tas labprātīgi TM bija jāizpilda līdz 20.jūlijam. Tā vietā ministrija vērsās Rīgas apgabaltiesā, lai sprieduma izpildi atliktu saskaņā ar Civilprocesa likuma 438.pantu - tiesa ir tiesīga pēc lietas dalībnieka pieteikuma, ievērojot pušu mantisko stāvokli vai citus svarīgus apstākļus, atlikt sprieduma izpildi vai sadalīt to termiņos, kā arī grozīt izpildes veidu un kārtību. TM, visticamāk, vēršoties tiesā, šeit domājusi «par savu mantisko stāvokli», jo kā iemeslu, kāpēc sprieduma izpildi lūdz atlikt, min valsts budžeta situāciju un konkrēti budžeta programmu «Zaudējumu atlīdzība nepamatoti aizturētajām, arestētajām un notiesātajām personām», kurā nav līdzekļu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu