Protests pret bēgļu uzņemšanu pulcējis vairākus simtus cilvēku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Pie Ministru kabineta ēkas otrdien, 4.augustā, pulcējās vairāki simti cilvēku, lai protestētu pret bēgļu uzņemšanu Latvijā. Sanākušie turēja rokās Latvijas karogus un dažādus plakātus, kas vēstīja «Esmu pret! Nē uzspiestai imigrantu ievešanai Latvijā» un tamlīdzīgi.

Dalībnieki iesaistījās savstarpējās diskusijās; notiekošo vēroja vairāki policisti. Akcijā bija ieradušies arī pāris tā dēvēto antiglobālistu, kurus gan no notikuma vietas aizveda policija. Ap plkst.19.30 pēc Nacionālās apvienības aktīvistu aicinājuma piketētāji devās gājienā uz Brīvības pieminekli, kur protesta akciju noslēdza, nodziedot himnu.

Kāds no dalībniekiem turēja plakātu ar jautājumu: «Cik bēgļu savās mājās uzņems Straujuma?»; citi aicināja «izbeigt genocīdu pret baltajām nācijām». Kāds ārkārtīgi sašutis vīrs klaigāja, ka viņam esot nepieņemami, ka Brīvības pieminekli sargās melnādainie. Savu sakāmo viņš bagātināja ar lamuvārdiem krievu valodā.

Laiku pa laikam pūlis izkliedza saukļus «Latviju latviešiem», «Imigrantiem nē», «Latvija ir mūsu valsts!»

un tamlīdzīgi.

Protestētājiem rokās bija arī Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, kā arī citu valstu karogi. Pasākumā piedalījās arī opozīcijas pārstāvji no Lietuvas un Igaunijas, kurus sveica ar skaļiem aplausiem.

Protesta akcijā galvenokārt bija pulcējušies vecāka gadagājuma cilvēki, jauniešu bija salīdzinoši mazāk.
Pie Ministru kabineta ēkas piketē pret bēgļu uzņemšanu Latvijā
Pie Ministru kabineta ēkas piketē pret bēgļu uzņemšanu Latvijā Foto: TVNET

Atsevišķas grupiņas dziedāja tautas dziesmas; kāda sieviete bija paņēmusi līdzi vijoli un ar to spēlēja Latvijas valsts himnu.

Pie Ministru kabineta ēkas piketē pret bēgļu uzņemšanu Latvijā
Pie Ministru kabineta ēkas piketē pret bēgļu uzņemšanu Latvijā Foto: TVNET

Cilvēki, kas gāja garām, notiekošajam uzmanību īpaši nepievērsa. Vairāki TVNET aptaujātie

garāmgājēji atzina, ka bēgļi nav prioritārs jautājums viņu ikdienā.

Piketētāju vidū bija arī vairāki Nacionālās apvienības politiķi, piemēram, Jānis Dombrava, kā arī bijušais parlamentārais sekretārs Rihards Kols, kuru premjerministre Laimdota Straujuma atlaida no amata par viedokļu atšķirībām bēgļu jautājumā.

Pie Ministru kabineta ēkas piketē pret bēgļu uzņemšanu Latvijā
Pie Ministru kabineta ēkas piketē pret bēgļu uzņemšanu Latvijā Foto: TVNET

Dombrava sarunā ar TVNET norādīja, ka protestu apmeklē, gribēdams redzēt, cik cilvēku atnāks un kāds ir «tautas» viedoklis. Viņam neesot pieņemams tas, kā notika lēmuma pieņemšana - tiekot ignorēts koalīcijas partneris un pārkāpts koalīcijas līgums. Ticis ignorēts Nacionālās apvienības viedoklis un apieta lēmuma pieņemšanas kārtība Saeimā, uzskata politiķis.

Ieradušies bija arī Nacionālās apvienības politiķi Raivis Dzintars un Imants Parādnieks. Dzintars norādīja, ka gribējis paust atbalstu tautai un nepiekrīt lēmumam par bēgļu uzņemšanu, jo ir skaidrs, ka tādu būs daudz vairāk nekā patlaban minētie 250 cilvēki.

Pie Ministru kabineta ēkas piketē pret bēgļu uzņemšanu Latvijā
Pie Ministru kabineta ēkas piketē pret bēgļu uzņemšanu Latvijā Foto: TVNET
Protesta dalībnieki pieprasīja jautājumā par bēgļu uzņemšanu rīkot referendumu, citi pieprasīja atlaist Saeimu.

Viens no dalībniekiem pauda bažas, ka Latvijā jau tagad esot grūti atrast darbu, bet bēgļu pieplūdums dzīvi apgrūtinās vēl vairāk. Kāda jauniete piketā turēja plakātu, kurā vēstīts, ka Latvija būs gatava uzņemt bēgļus no Zviedrijas, kad tās iedzīvotāji bēgs no savas imigrantu pārpludinātās valsts.

Viņa uzskata, ka bēgļi apdraud ne tikai Latviju, bet visu Eiropu.
Pie Ministru kabineta ēkas piketē pret bēgļu uzņemšanu Latvijā
Pie Ministru kabineta ēkas piketē pret bēgļu uzņemšanu Latvijā Foto: TVNET

Savukārt cita protestētāja, sieviete gados, uz iebildi, ka arī latvieši vēsturiski devušies bēgļu gaitās, paziņoja: «Jā, mana tante arī aizbrauca uz Ameriku, bet viņa nebija nēģeriete!» Cits vīrs intervijā «Rīga TV24» pauda, ka latvieši bēgļu gaitās devās tādēļ, ka mūsu valsts tika okupēta, turklāt latvieši salīdzinoši bija viena no izglītotākajām tautām pasaulē un devās uz valstīm, kur ir līdzīga kultūra. Viņš norādīja, ka

Latvijā šobrīd jau ir pietiekami daudz civilokupantu no padomju okupācijas laikiem, kuri vairāku gadu desmitu laikā nav integrējušies

un arī negrasās to darīt.

Alejā iepretim Ministru kabinetam bija ieradušies arī tā dēvētie antiglobālisti, taču viņi stāvēja atstatus no pārējiem piketētājiem un sākotnēji uzvedās samērā klusi, turot plakātu, kurā aicināja apvienoties visus domubiedrus un apturēt imigrāciju Latvijā. Viens no antiglobālistiem bija alkohola reibumā un sāka skaļi klaigāt, tāpēc no notikuma vietas viņu aizveda Valsts policija. Otrs aizturētais uzskata, ka tika aizturēts par to, ka runājis skaidru valodu un teicis, ko domā.

Antiglobālisti pie Ministru kabineta ēkas protestē pret imigrantu uzņemšanu Latvijā
Antiglobālisti pie Ministru kabineta ēkas protestē pret imigrantu uzņemšanu Latvijā Foto: TVNET

Piketa dalībniekiem nav paticis arī kāds jaunietis, kurš uz pasākumu bija atnācis ar plakātu «I'm with stupid» («Esmu kopā ar stulbeņiem»). Kā vēsta lsm.lv, viņš piketa rīkotājiem teicis, ka piketā piedalās, jo arī ir rasists. Piketa rīkotājiem nav patikusi šā cilvēka dalība protestā, un viņi lūguši pašvaldības policistu palīdzību, lai šis cilvēks pamestu pasākumu.

Pikets pret bēgļu uzņemšanu Latvijā
Pikets pret bēgļu uzņemšanu Latvijā Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Akcijas noslēgumā kāds Nacionālās apvienības biedrs, tērpies krekliņā ar partijas simboliku, izmantojot ruporu, teica īsu uzrunu, kurā pauda, ka «Mēs neesam okupētā zemē, kur nedrīkst paust atklāti savu viedokli.

Esam savā valstī un zemē, kur paši pieņemam lēmumus demokrātiskā sabiedrībā.

Šī pulcēšanās ir ļoti svarīga katram pilsonim un mums visiem.» Viņš pauda, ka protestētāji ir sadzirdēti un aicināja visiem kopīgi doties uz Brīvības pieminekli un nodziedāt himnu, lai noslēgtu šo pasākumu.

Nodziedājuši himnu, protesta dalībnieki uzkavējās pie Brīvības pieminekļa, turpinot dziedāt un sarunāties. Kāds vīrs ar ģitāru ruporā teica dusmu pilnu runu par to, ka Latvijai nav jāpakļaujas Eiropas Savienības prasībām un jāuzņem musulmaņi, norādot uz riskiem, kas saistīti ar radikāļiem šīs reliģijas sekotāju vidū: «Kurš ir redzējis, kā musulmaņi griež galvas?» Viņš uzsvēra, ka

pasaulē sērdieņu netrūkst un Latvija Āfrikas migrantu vietā varētu uzņemt bēgļus no Gruzijas un Ukrainas.

Viens no protesta akcijas rīkotājiem biedrības «Tēvijas sargi» pārstāvis Jānis Sils iepriekš norādīja, ka piketa mērķis ir «nepieļaut piespiedu kārtā ievest Latvijā imigrantus».

Viņš apgalvoja, ka lielākā daļa cilvēku, kuri bēg no Āfrikas uz Eiropas Savienības (ES) valstīm, ir nevis bēgļi, bet imigranti, kuri nodarbojoties ar nelegālo tirdzniecību - narkotikām un ieročiem.

«Vairums no tiem, kuri brauc ar kuģiem uz Eiropas Savienības valstīm, ir jauni vīrieši, nevis ģimenes ar bērniem. Un tos nevar saukt par bēgļiem,» teica Sils.

Atbalstu akcijai esot pauduši daudzi, tostarp NA, kā arī nacionālā savienība «Taisnīgums», vīru kopa «Vilki» un biedrība «Dieva suņi».

NA Saeimas deputāts Jānis Dombrava iepriekš norādīja, ka apsver domu piedalīties protesta akcijā. Uz jautājumu, vai tādējādi viņš neprotestēs pret valdību, kuru pārstāv arī paša politiskais spēks, Dombrava atbildēja, ka «valdībai ir laiks saprast, ka pastāv viedokļu dažādība starp valdību veidojošajām partijām».

«Man nav pieņemams, ka tas ir noticis [pieņemta Latvijas pozīcija bēgļu jautājumā], apejot Saeimu,» viņš sacīja.

Esot grūti prognozēt, cik no apvienības varētu piedalīties šajā piketā.

NA līdzpriekšsēdētājs un Saeimas frakcijas vadītājs Raivis Dzintars savukārt iepriekš teica, ka atbalsta protesta akciju, un nodēvēja to par «apsveicamu pilsonisko iniciatīvu». Dzintars pauda, ka aicinās partijas biedrus, NA atbalstītājus piedalīties protesta akcijā.

Jau ziņots, ka valdība iepriekš ārkārtas sēdē nolēma, ka Latvija brīvprātīgi uzņems 250 bēgļu. Iekšlietu ministrijai, Labklājības ministrijai, Kultūras ministrijai, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai kopā ar pašvaldībām būs jāstrādā pie integrācijas politikas nākamajiem gadiem.

Koalīcijā ietilpstošā NA ir pret bēgļu uzņemšanu, uzsverot, ka Latvija pagājušajā gadsimtā pret savu gribu ir uzņēmusi proporcionāli vairāk imigrantu nekā jebkura cita ES valsts. «Tā ir Latvijas īpašā situācija, kas jaunu cittautiešu imigrāciju mūsu valstī padara sevišķi bīstamu, un tādēļ ir pilnīgi nepieļaujama,» iepriekš paudusi NA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu