Protestā pret jaunu imigrantu uzņemšanu Latvijā aizturēts viens cilvēks

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Protesta akcija pret jaunu imigrantu uzņemšanu Latvijā šovakar noslēgusies mierīgi, taču tās laikā par nepakļaušanos policijas darbiniekiem aizturēta viena persona, informēja Valsts policijas pārstāvis Dairis Anučins.

Vienam no protesta akcijas dalībniekiem domstarpības ar policistiem radās plakāta dēļ. Policisti skaidroja, ka šāds plakāts pasākuma teritorijā nevar būt, jo to nevēloties pasākuma organizatori. Vīrietis atteicās pamest teritoriju, aizbildinoties, ka plakāts nav viņa. Tad likumsargi viņu aizveda prom.

Ka aģentūrai LETA pastāstīja biedrības «Antiglobālisti» vadītājs Andris Orols, aizturētais turējis rokās vienu no biedrības plakātiem - dzeltenu plakātu, uz kura bija attēlota ģimene, kas ar maziem bērniem dodas pāri ielai. Šis cilvēks turpmāk vēlējies iestāties biedrībā.

Pēc Orola vārdiem, incidents noticis, jo piketa organizatoriem - biedrībai «Tēvijas sargi» - ir antipātijas pret «Antiglobālistiem». Iepriekš Orolu uzrunājis «Tēvijas sargu» pārstāvis Jānis Sīlis, biedrībai lūdzot neapmeklēt piketu pret bēgļiem, jo publiskā telpā par «Antiglobālistiem» esot izveidojies apšaubāms viedoklis. Orols uzskata, ka organizatori baidoties no organizācijas kā politiskiem konkurentiem.

Orols norādīja, ka policisti lūguši biedrības pārstāvjiem neizmantot plakātus, kas nav bijuši patīkami organizatoriem, kā arī pamest pasākuma teritoriju. Likumsargi nav varējuši tiesiski pamatot savu lūgumu, taču «Antiglobālisti» izlēmuši «nekašķēties».

Kā ziņots, pie valdības nama šodien notika nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) atbalstītā protesta akcija pret jaunu imigrantu uzņemšanu Latvijā. Akcijā piedalījās aptuveni tūkstotis cilvēku.

Cilvēkiem rokās bija dažādi plakāti, uz kuriem teikts «Nē! Balto tautu genocīdam», «Baltiju baltiešiem, Eiropu - eiropiešiem, Āfriku - afrikāņiem», «SOS! Glābiet Latvijas pensionārus un bērnus», uz citiem plakātiem protestētāji prasīja - «Cik imigrantus izmitinās savās mājās Straujuma?».

Protestētājiem rokās bija arī Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, kā arī citu valstu karogi. Pasākumā piedalījās arī pārstāvji no Lietuvas un Igaunijas, kurus sveica ar skaļiem aplausiem.

Protestu akcijā galvenokārt pulcējās vecāka gadagājuma cilvēki, jauniešu bija salīdzinoši mazāk.

Ik pa laikam kāds no pūļa kaut ko izkliedza, piemēram, kāds vīrietis skandēja «imigrantiem nē», piebilstot, ka «Latvija nav Eiropas Savienība, Latvija ir Latvija». Tāpat periodiski tika izbļauti saukļi «Ārā imigrantus!» un «Nodevībai nē!», «Kolonistiem nē!». Pūlis arī skandēja «Latvija ir mūsu, Latviju latviešiem». Protestētāji vienojās arī dziesmā.

Tāpat aktīvisti ar plakātu un saukļa «Referendumu!» palīdzību pieprasīja valdībai rīkot referendumu, lai iedzīvotāji varētu paust viedokli par bēgļu uzņemšanu.

Kāds kungs Andrejs Jansons apkārtesošajiem dalīja avīzi «Latvijas Nacionālās frontes laikraksts latviešu nācijas sirdsapziņai», kurā bija lasāms sauklis «Nevienam mēs Latviju nedodam. Deokupācija. Dekolonizācija. Deboļševizācija.».

Starp protestētājiem bija manāmi arī VL-TB/LNNK pārstāvji - Jānis Dombrava, Imants Parādnieks, Kārlis Krēsliņš, Rihards Kols. Tāpat piedalījās nacionālās apvienības pārstāvji no Rīgas domes - Andris Lācis un Jānis Feldmanis.

Tāpat piedalījās dažādu organizāciju pārstāvji, piemēram, no Latvijas ukraiņu kongresa.

Jaunieši, kas piedalījās piketā, aģentūrai LETA skaidroja, ka atnākuši galvenokārt tādēļ, lai nepieļautu svešu kultūru ienākšanu valstī, kā arī izvairītos no terorisma draudiem. Jaunietis Bruno Legzdiņš pauda bažas, ka līdz ar pirmo bēgļu uzņemšanu varētu sekot citu imigrantu lavīna, kas būtu apdraudējums latviešu drošībai. Kāds cits jaunietis pauda viedokli, ka Latvija ir pārāk maza valsts, lai spētu atļauties uzņemt bēgļus.

Aģentūra LETA sastapa arī jauniešus, kas bija redzami iepriekš interneta vidē izplatītā video - aicinājumā uz piketu. Viņiem mugurā bija krekliņi ar nacionālās apvienības simboliku. Viens no jauniešiem Andris Auza apgalvoja, ka jaunieši partiju nepārstāv, bet atbalsta viņu viedokli. Jautāti, kā tapa video, jaunieši skaidroja, ka viņiem piedāvāja paust viedokli filmējoties un viņi piekrituši. Kas iniciēja video tapšanu un piedāvāja filmēties, gan jaunieši neatklāja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu