Ukraiņu bērni Latvijā mēģinās atpūsties no kara skaņām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trešdien, 4.augusta pēcpusdienā Rīgā ieradās jau piektā Ukrainā cietušo ģimeņu bērnu grupa, kura turpmāko mēnesi dzīvos dažādās Latvijas ģimenēs. Šajā laikā 15 bērni no kara skartajām Ukrainas teritorijām visvairāk vēlas atpūsties, tostarp no sprādzienu skaņām.

Izkāpjot no autobusa, kas bērnus atveda no Kijevas līdz Rīgai,

bērnus ar dzeltenām rozēm sagaidīja vairākas viesģimenes,

kurās pa vienam vai vairākiem dzīvos no Ukrainas atbraukušie bērni. Atbraucēji dosies uz dažādām Latvijas vietām - viņi paliks gan Rīgā, gan dosies uz Jūrmalu, Jelgavu un citām pilsētām.

Deviņus gadus vecā Ļera uz Rīgu atbraukusi kopā ar savu māsu Ļiļu, kurai ir 11 gadi. Meiteņu ģimene palika Ukrainā - mamma - Luhanskā, savukārt tētis darba gaitās devies uz Kijevu.

Visvairāk meitenes vēlas atpūsties. «Galvenokārt no tām skaņām, no tiem sprādzieniem,» pastāstīja Ļera.

Viņa gan norādīja, ka, viņasprāt, Luhanskā laika gaitā kļuvis mierīgāk un šaušana «notiek kaut kur attāli».

Abas māsas šomēnes dzīvos Rīgā. Viņas uzņems kāda trīs cilvēku ģimene no Juglas. Ģimene nav varējusi palikt vienaldzīga pret grūtībās nonākušajiem bērniem, tādēļ pieņemts lēmums savā vidū uzņemt bērnus no cietušajām ģimenēm.

Brālis Marks un māsa Diāna gan dzīvos atsevišķās ģimenēs - Marks laiku pavadīs Jelgavā, savukārt astoņus gadus vecā Diāna brauks uz Jūrmalu, kur dzīvos Kravčuku ģimenē. «Mēs paši esam kristieši un labu laiku vēlējāmies piedalīties kādā labdarības projektā. Mēs esam ļoti līdzjūtīgi pret citiem bērniem, turklāt mums pašiem ir mazs bērniņš,» stāstīja ģimene. Kravčuku ģimene mazajai Diānai mēģinās parādīt, ka karš nav uz visu laiku un ka tas pāries, ļaujot arī meitenes ģimenei dzīvot mierā.

Aļona Rīgā ieradās no Doņeckas. Arī viņa ļoti gaida atpūtu «itin no visa». Meitene norādīja, ka Doņeckā joprojām valda karš, turklāt nekādā ziņā nevarētu teikt, ka situācija ir uzlabojusies.

«Vēl aizvien dzirdama šaušana un lādiņu sprādzieni,» sacīja meitene. Nemieri sašķēluši viņas ģimeni,

un patlaban ģimenes locekļi pametuši mājas un devušies dažādos virzienos - kāds uz Maskavu, kāds - uz Kramatorsku. Tur palicis arī meitenes brālis.

Kaldavu ģimene no Ogres savā vidū uzņems vienu zēnu, «jo vairāk dzīvokļa telpa neļauj». To ģimene dara brīvprātīgi, jo «ļoti jūt līdzi Ukrainas cilvēkiem, un šis ir veids, kā reāli var atbalstīt Ukrainā dzīvojošos cilvēkus». Zēnam būs jāiejūtas četru cilvēku ģimenē un jāsadraudzējas ar tajā dzīvojošo kaķi. Mēneša laikā plāno «padarīt daudz ko»- daudz jau esot saplānots, bet pārējais atkarīgs no laikapstākļiem.

Zēnam no Ukrainas viesģimene plāno parādīt dažādas Latvijas vietas, iepazīstināt ar Latvijas dabu.

Viesģimenes ar bērniem plāno runāt krievu valodā, un, iespējams, ar bērnu palīdzību mācīties arī ukraiņu valodu, turklāt atsevišķās ģimenēs kāds no ģimenes locekļiem šo valodu jau pārzina.

Jau ziņots, ka biedrība «Alianse Latvija bez bāreņiem» līdz gada beigām plāno Latvijā uzņemt kopskaitā 100 ukraiņu bērnus, kuru ģimenes cietušas karā.

Lai nodrošinātu bērnu atgādāšanu uz Latviju, biedrība vāc ziedojumus, ar kuriem daļēji iespējams nosegt visas izmaksas. Viena bērna nogādāšana uz Latviju un pēc tam atpakaļ uz Ukrainu, izbraukšanas dokumenti, pase un dažādas pilnvaras izmaksā 250 eiro. Par bērnu Latvijā rūpējas ģimene, kura viņu ir uzņēmusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu