Policija pārbaudīs bērnu tiesību pārkāpumus XI Skolu dziesmu un deju svētkos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Pēc tiesībsarga Jura Jansona iesnieguma Valsts policija sākusi resorisko pārbaudi par iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos. Pārbaudes laikā policija izlems, vai sākt kriminālprocesu.

Jau ziņots, ka jūlija beigās Jansons vērsies pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera un Ministru kabineta, lūdzot vērtēt XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku atbildīgo amatpersonu rīcības atbilstību normatīvo aktu prasībām. Prokuratūra iesniegumu pārsūtīja Valsts policijai.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā vēstule, Jansons norādījis, ka Tiesībsarga birojs ir saņēmis Latvijas Ārstu biedrības vēstuli par iespējamu noziedzīgu nolaidību un iespējamu vardarbību pret bērniem XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku ģenerālmēģinājumā. Jansons uzsvēra, ka arī plašsaziņas līdzekļos ir izskanējusi virkne informācijas, kas liecina par būtiskiem bērnu tiesību pārkāpumiem svētku norises laikā.

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu bērns var piedalīties dažādās aktivitātēs (pasākumos), ja tās netraucē viņam iegūt izglītību, kā arī neapdraud viņa drošību, veselību, tikumību vai citas būtiskas intereses. Tāpat tas paredz, ka publiskos pasākumos, kuros piedalās bērni, vai bērniem pieejamās publiskās izklaides, sporta vai atpūtas vietās nodrošināma bērna drošība. Par bērna drošību publiskos pasākumos ir atbildīgi bērnu pasākumu un tādu pasākumu organizatori, kuros piedalās bērni Personas, kuras pasākumos veic brīvprātīgo darbu, ir atbildīgas, lai bērns būtu drošībā un tiktu ievērotas citas viņa tiesības.

Līdz ar to Jansons Kalnmeieram lūdza sākt iepriekš minēto faktu, kas norāda uz bērnu tiesību pārkāpumiem, pārbaudi un izvērtēt atbildīgo amatpersonu rīcību un atbilstību normatīvo aktu prasībām.Vēršoties pie valdības, Jansons uzsvēra, ka plašsaziņas līdzekļos pieejama informācija par rupjiem Bērnu tiesību aizsardzības likuma pārkāpumiem atbildīgo amatpersonu rīcībā, kas varēja novest pie traģisku seku iestāšanās. Tādēļ, pamatojoties uz Ministru kabineta iekārtas likumā noteikto Ministru kabineta kompetenci, Jansons lūdza izvērtēt XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizatoru rīcību un atbilstību ieņemamajiem amatiem.

11.jūlija vakarā, kad Mežaparka estrādē notika svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums, daudziem dziedātājiem kļuva slikti un viņi paģība. Mediķi slimnīcā nogādāja 17 bērnus. Ņemot vērā minēto, izglītības un zinātnes ministre naktī nolēma atcelt nākamajā dienā paredzēto svētku gājienu, tomēr realitātē gājiens notika un dalībnieki tajā devās brīvprātīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu